Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski Albanci proslavili neovisnost Kosova

Autor: Siniša Klarica

17.02.2009. 23:00
Zadarski Albanci proslavili neovisnost Kosova

Foto: AP



Zadarski Albanci proslavili su sinoć prvu godišnjicu nezavisnosti Republike Kosovo. Proslavu u restoranu Margarita, organiziralo je Vijeće albanske nacionalne manjine Zadarske županije, a 200-tinjak uzvanika ponovno se sjetilo priznanja Republike Kosovo prije godinu dana.
– Odavno nam je Europa bila dužna dopustiti da i mi Albanci imamo svoju državu na Kosovu. Nažalost, splet okolnosti okrenuo je kotač povijesti u drugu stranu i taj se projekt nije realizirao sve do prije godinu dana. Danas Albanci na Kosovu uživaju punu slobodu u svojoj državi, rekao je neposredno prije početka proslave zamjenik predsjednika Vijeća albanske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji Ćazim Dušai.
 Obraćajući se okupljenima predsjednik Vijeća Nikola Prekpalaj podsjetio je da su i zadarski Albanci, kao i svi sunarodnjaci u dijaspori, s radošću primili vijest o priznanju svoje države Kosovo.
– Radosna vijest stigla je kao simbol borbe albanskog naroda za svojom državom. Danas, godinu dana poslije, Albanci ponosno uzdignuta čela hodaju gradovima i selima Kosova. Jasno je da Kosovo, kao i sve mlade države ima puno problema. Nadamo se da će se broj od 54 zemlje koje su do sad priznale Kosovo, udvostručiti. Danas u Zadarskoj županiji živi oko 1.700 Albanaca. Albanci u Zadru i njegovoj županiji privrženi su ideji slobode što su dokazali kao građani Republike Hrvatske, sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Isto tako odazvali su se pozivu boraca za slobodu Kosova i pomogli borbi za njegovu neovisnost, rekao je između ostalog Nikola Prekpalaj. Prepalaj je rekao da su zbog te svoje ideje, Albanci Zadra skoro 20 godian bili onemogućeni u posjeti Kosovu.
– Razlog tomu jest što su bili građani države s kojom je Srbija bila u ratu, a i zbog same činjenice da njihovo podrijetlo vuče s Kosova. Danas su oni most između Hrvatske i Kosova, najmlađe države u Europi, rekao je na kraju Nikola Prekpalaj.