Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Popijač

17.02.2011. 23:00


Ministar gospodarstva Đuro Popijač ovih je dana zasigurno navukao na sebe gnjev nezaposlenih  nudeći umjesto točnog broja osoba  registriranih na Zavodu za zapošljavanje razne zbunjujuće grafikone te  priču iz koje proizlazi da je na Zavodu oko sto tisuća lijenčina.
Umjesto da je kao ministar gospodarstva odmah hrabro izgovorio alarmantnu brojku od 334.378  nezaposlenih te ponudio gospodarske projekte, investicije i nadu, on  je u nekoliko navrata nespretno  izbjegavao izustiti taj poražavajući  podatak, shvaćajući njegove političke konotacije u izbornoj godini.  Priče o anketnom praćenju nezaposlenosti nitko nije razumio, no  svi su razumjeli zašto se tek sada s  njima počelo. Nije bilo lako priznati ministru gospodarstva da je  gospodarstvo još uvijek na koljenima i da naznaka oporavka još  nema.
Kako nema novog zapošljavanja,  vojsku nezaposlenih treba brisati  administrativno pa će brojka ipak  pasti. Naime, kao da su tek u siječnju Zavod za zapošljavanje okupirali oni koji se prijavljuju samo da  bi stekli neka socijalna prava, Popijač se uhvatio onih kojima, kako  reče, tamo nije mjesto, pa je, po  njegovom mišljenju nova brojka nezaposlenih “napuhana”. No, pokušaj uljepšavanja i prikrivanja  stvarne slike u gospodarstvu nije  uspio. Neovisno kako se gleda Popijačeva nelagoda i zbunjenost, on  je svakako napravio pogrešku. Ako  stvarno nije znao broj nezaposlenih  kada su ga novinari o tome pitali na  konferenciji za novinare posvećenoj upravo tomu, onda je napravio veliki propust, a ako je namjerno pokušavao skriti broj nezaposlenih, onda je još više pogriješio.
Politička metodologija izračuna  nezaposlenih bila je bezuspješna.
Zato je premijerka Kosor, vidjevši da se ministar gospodarstva  nije dobro snašao, ipak morala pokušati ispraviti političku štetu koju  joj je nanio Popijačev nastup.
“Vlada nije skrivala broj nezaposlenih, to bi bilo u najmanju ruku  glupo”, oglasila se premijerka Kosor  i to je, uz ponavljanje da na Zavodu  ima viška nezaposlenih bilo sve što  je rekla o nezaposlenosti koja je  hrvatski “neprijatelj broj jedan”.
Za očekivati bi bilo da vladajući  znaju i najsitnije detalje o najvećem  problemu u zemlji i da bez okolišanja javnosti kažu kako stoje stvari i što će se po tom pitanju poduzeti. Umjesto toga i Popijač i  premijerka Kosor ponavljali su sada  već staru priču o programu gospodarskog oporavka i investicijama  koje bi, da bi se osjetio boljitak,  trebale preplaviti Hrvatsku.
No, znajući da su političari kada  im stižu izbori poprilično nervozni i  skloni negativnosti skrivati i pričati  bajke, javnosti je teško povjerovati  da je oko  broja nezaposlenih sasvim  slučajno ispala nenamjerna blamaža ministra i premijerke koji bi  pokretanjem gospodarstva trebali  realno, a ne potezom pera smanjiti  nezaposlenost.
Nema sumnje Popijač je popio  gorku čašu kada je naknadno morao izaći pred javnost i izgovoriti  točan broj evidentiranih na Zavodu.  Premijerka je, pak, poslije njega  morala uvjeravati javnost da Vlada  nije tajila – ono što se tajiti ne  može.
Možda im postane jasno da će se  problemom posrnulog gospodarstva  i nezaposlenošću morati ozbiljnije  pozabaviti. Inače, ni Kosor, ni Popijač, ne trebaju očekivati da će  popiti čašu slatke izborne pobjede.