Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sloboda Kosova bitan ključ dugoročne stabilnosti u regiji

17.02.2011. 23:00
Sloboda Kosova bitan ključ  dugoročne stabilnosti u regiji


Jučer je u restoranu Fešta na Bokanjcu  Udruga Albanaca Zadarske  županije proslavila 3. obljetnicu nezavisnosti i proglašenja Republike Kosovo.  Tom prilikom sve okupljene  Albance i njihove goste pozdravio je profesor Vesel Lekaj iz Prištine, inače post  diplomant na Filozofskom  fakultetu u Zadru.
– Ovaj dan je zaključen  nakon dugogodišnjih napora  svih Albanaca patriota koji  su se generacijama žrtvovali  kako bi oslobodili svoj narod. Sloboda Kosova je bitan  ključ dugoročne stabilnosti u  regiji i općenito zaustavljanje srpskog agresora i nastavak nekih vanjskih apetita.  Naša narodna oslobodilačka  borba, dobrovoljci svih 4 područja Kosova i djiaspore  2009. godine uspješno su  okrunili neovisnost i istovremeno okončali s posljednjimm uklanjanjem  srpskog vojnog okupatora,  rekao je između ostalog Lekaj.
– Odlučujući utjecaj i doprinos Oslobodilačkoj vojsci  Kosova u našoj borbi za slobodu imao je NATO koji je  bio najstabilniji jamac za slobodu, neovisnost i apsolutni  mir ovog dijela Balkana. Sada kada je Kosovo neovisna  država, dodaje Lekaj, naš  najveći zadatak je stvoriti  vjerodostojne stabilne institucije, bez korupcije i s  održivom ekonomijom.
– Institucije i zakoni  države moraju proizvoditi  demokraciju i ravnopravnu  slobodu svih građana, kako  Albanaca tako i svih ostalih  nacionalnih manjina Kosova. Garancija slobode i  njihovih prava je temeljni  uvjet državnosti, naglasio je  Vesel Lekaj dodavši da se  povijest ne može zaboraviti,  ali Albanci će uvijek gledati i  koračati naprijed. Na tom  putu, Republika Hrvatska  deklarirana je kao pouzdan  partner Republici Kosovo.
Okupljene Albance pozdravila je i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović istaknuvši marljivost  pripadnika ove nacionalne  manjine u Zadarskoj županiji. Okupljene je pozdravio i  zadarski dožupan Đani Bunja.