Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OŠ Benkovac ima novu ravnateljicu – Sanju Golem

17.02.2012. 23:00
OŠ Benkovac ima novu ravnateljicu – Sanju Golem


Ravnatelja imenuje školski odbor uz prethodnu suglasnost ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Međutim, kako ministar nije uskratio suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva za suglasnošću, prema važećem Zakonu o osnovnom školstvu, smatra se da je suglasnost dana, tako da u ravnateljsku fotelju Sanja Golem sjeda u ponedjeljak


Školski odbor Osnovne škole Benkovac imenovao je novu ravnateljicu, prof. engleskog jezika, 38-godišnju Sanju Golem, koja je na to mjesto izabrana u redovnoj proceduri. Dosadašnja predmetna učiteljica benkovačke škole Sanja Golem ima devetogodišnje iskustvo u obrazovanju i u organizaciji nastave. Nova ravnateljica je imenovana na vrijeme od pet godina počevši od ponedjeljka, 20. veljače.
– Ravnatelja imenuje školski odbor uz prethodnu suglasnost ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Međutim, kako ministar nije uskratio suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva za suglasnošću, prema važećem Zakonu o osnovnom školstvu, smatra se da je suglasnost dana. To je uobičajen postupak, objašnjavaju upitani članovi školskog odbora.
Jučer nismo uspjeli kontaktirati profesoricu Milivoju Marini, predsjednicu školskog odbora OŠ Benkovac, dok nam je Marija Dešpoja, tajnica škole, rekla kako iz opravdanih razloga radije ne bi davala informacije i komentare.
Naime, na redoviti natječaj javilo se četvero kandidata od toga čak tri djelatnika benkovačke škole, aktualna ravnateljica prof. kemije i biologije Anita Talapka-Berghaus te dvoje učitelja u školi, prof. engleskog jezika Sanja Golem i prof. hrvatskog jezika Ivica Ušljebrka. Četvrti kandidat je bio prof. Zvonimir Petrović, voditelj biogradskog RK Mini sunce i odgojitelj u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar.
– U tajnom glasovanju najviše, četiri glasova sedmeročlanog školskog odbora dobila je Sanja Golem, dok jsu za njezinog školskog kolegu Ivicu Ušljebrku glasovala tri člana. Ravnateljica posljednjih 10-ak godina, Anita Talapka-Berghaus, nije dobila niti jedan glas, isto kao i Zvonimir Petrović iz Biograda na Moru, podsjećaju članovi školskog odbora.
Sedmeročlani školski odbor prema Zakonu imenuje i razrješuje ravnatelja te daje prethodnu suglasnost u vezi sa zasnivanjem radnoga odnosa u školskoj ustanovi. Također, donosi odluke o usvajanju svih zakonima propisanih akata: školskog statuta, pravilnika, godišnjeg plana i programa rada i drugih. Školski odbor prati cjelokupan rad škole te donosi odluke, rješenja, zaključke, upute i daje mišljenje o svim važnim pitanjima, materijalno-financijskim, imovinsko-pravnim, radno-pravnim, pedagoškim i svim drugima.
– Riječ je o redovnoj proceduri izbora, odnosno reizbora ravnatelja nakon isteka mandata. Sanja Golem je sa četiri glasa dobila potrebnu većinu, a time i povjerenje da u sljedećem petogodišnjem mandatu bude ravnateljica OŠ Benkovac i pripadajućih 11 područnih škola koje sveukupno pohađa 965 učenika, od toga više od 350 putnika. U školi radi 115 djelatnika raznih profila, navode upitani članovi školskog odbora.