Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trebamo moliti Duha Svetoga da po kardinalima izabere novog papu!

Autor: Ines Grbić

17.02.2013. 23:00
Trebamo moliti Duha Svetoga da po kardinalima izabere novog papu!


Trebamo puno moliti u ovom trenutku velikih potreba, trebamo biti zajedno u Crkvi, za Crkvu Božju koja je u Hrvatskoj, kao i za Crkvu u cijelom svijetu. Osobito trebamo moliti Duha Svetoga da po kardinalima izabere novog papu


Apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Errico pohodio je u subotu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u Nadbiskupskom dvoru u Zadru. U sklopu obilaska hrvatskih biskupija, naime, otkako je imenovan nuncijem u Hrvatskoj, mons. D’Errico je smatrao važnim pohoditi nadbiskupa Puljića, ne samo kao pastira zadarske Crkve, nego odnedavno i predsjednika HBK. Nuncij je stigao u pratnji svog suradnika u nuncijaturi don Maura Lallija. Nuncija su pred katedralom uz nadbiskupa Puljića dočekali vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije, redovnice, katehistice i katehete koji su taj dan u Sjemeništu imali svoj stručni skup. Pridružili su im se i sjemeništarci sa svojim poglavarima, te ministranti iz Benkovca, Korlata, Jasenica, Galovca i Raštana.
– Radostan sam što sam danas stigao u Zadar. Drago mi je što ovdje vidim predstavnike Božjeg naroda, svećenike, redovnice i vjernike laike, rekao je nuncij koji se nakon dočeka pred katedralom obratio prigodnim riječima u katedrali sv. Stošije gdje ga je puk pozdravio pjesmom ‘Krist jednom stade na žalu’.
– Dužnost je nuncija učiniti bliskom prisutnost Svete Stolice u zemlji u kojoj služi i ohrabriti narod duhom Svetog Oca. Osobito bih vam htio preporučiti u lijepom vremenu korizme: molite i molite. Korizma nas poziva da razmišljamo o molitvi kao o bitnom dijelu našega kršćanskog života. Trebamo puno moliti u ovom trenutku velikih potreba, trebamo biti zajedno u Crkvi, za Crkvu Božju koja je u Hrvatskoj, kao i za Crkvu u cijelom svijetu. Osobito trebamo moliti Duha Svetoga da po kardinalima izabere novog papu. Sigurno će Duh Sveti i ovoga puta dati velikog papu, kao što je dao i u prošlom vremenu, rekao je nuncij D’Errico. Potaknuo je nazočne neka mole i za nadbiskupa Puljića zbog tereta i odgovornosti službe koju su mu kolege biskupi povjerili.
– Kad je nadbiskup Puljić postao predsjednikom HBK, rekao sam svom suradniku da trebam čim prije poći u Zadar. Važan je čin za mene kao nuncija, izraziti priznanje nadbiskupu na povjerenoj mu službi. S moje strane, činilo mi se obvezom ostvariti taj posjet u duhu crkvenosti i potrebe razgovora o važnim temama aktualnog trenutka Crkve u Hrvatskoj, rekao je mons. D’Errico, podsjetivši da nadbiskupa poznaje i iz vremena dok je sedam godina bio nuncij u BiH, u Sarajevu gdje je mons. Puljić bio dugogodišnji odgojitelj na Bogosloviji.
– U Sarajevu su s radošću primili vijest kada su čuli da je nadbiskup Puljić promoviran za zadarskog nadbiskupa, što je on prihvatio u duhu poslušnosti i crkvenosti, rekao je nuncij D’Errico, te je na hrvatskom jeziku blagoslovio prisutne u katedrali. Potom se uputio u sjevernu, pokrajnju lađu katedrale, kapelu sv. Stošije, gdje se pomolio kod njenog sarkofaga i na grobu zadarskih nadbiskupa. Zanimao se za prošlost katedrale i izrazio priznanje drevnoj baštini Nadbiskupije od najranijih kršćanskih vremena.