Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nakon hajke na predatore slijede oranje, sadnja žitarica, ekološke akcije…

17.02.2014. 23:00
Nakon hajke na predatore slijede oranje, sadnja žitarica, ekološke akcije…


Ražanačka Lovačka udruga »Kobac«, koja u dvije jedinice Sjever i Jug okuplja ukupno 122 lovca, ove je nedjelje na svoja dva lovišta provela hajku na predatore – lisice, čagljeve, divlje mačke i ostalu divljač. Hajka na kojoj je sudjelovalo i vodstvo udruge, predsjednik Nikola Miletić, lovnik Dario Dundović i tajnik Dario Rudela, organizirana je u okviru programa na suzbijanju i širenju bjesnoće te odstrjelu predatora koji, uz zaštićenog vuka, predstavljaju sve veću opasnost za ovdašnje brojne stočare i njihova stada ovaca i janjaca.
Sjevernjaci uspješniji od Južnjaka
Nakon jutarnje prozivke na Škulića glavici, 42 lovca sekcije Sjever krenulo je u akciju. Po teško pristupačnom i krševitom terenu »češljao« se teren Kras u tzv. državnom lovištu Ražanac, i to u smjeru Rtine i Paškog mosta na zapad te ponovno natrag prema Ražancu. Oko 10.30 sati lovci su okončali zadani posao te su se predvođeni lovnikom Milanom Jovićem te predsjednikom Nikolom Miletićem vratili na zborno mjesto, gdje ih je dočekala topla lovačka okrjepa što su je pripravili lovci kuhari Rajko Rudić, Božo Žagar i Kuzman Rudić. Lovcima Frani Joviću i Ratku Miletiću Ribaru pošlo je za rukom ustrijeliti dvije lisice, s kojima su se prije razlaza lovci za uspomenu rado fotografirali.
Lovci Južne sekcije, njih 49, nakon sličnog jutarnjeg okupljanja pored lovačkog Doma u Podvršju dali su se u lov uz pomoć pasa goniča na predjelu južnog brda Ljubljana u tzv. zajedničkom lovištu Ljubač. Za razliku od njihovih kolega na sjeveru, južnjaci ovog puta, premda su pucali, nisu imali lovačke sreće. Pa iako su ostali praznih ruku, dočekala ih je na povratku također topla lovačka okrjepa pripravljena u režiji kuhara Ivana Borzina i Davora Mataka.
Odstrijeljene lisice bit će u skladu sa zakonom transportirane na pregled u zadarsku Veterinarsku stanicu, a potom na Veterinarski institut u Splitu radi provjere njihovog zdravstvenog stanja, kaže nam predsjednik »Kopca« Nikola Miletić, te pojašnjava kako će naredne nedjelje biti nova hajka.
Što sve lovci rade?
– Hajke su naša tradicionalna aktivnost u ovo zimsko doba. Naredne nedjelje lovit ćemo predatore na potezu od Slivnice preko Jovića do Ražanca, te na lokalitetu od Radovina do Podvršja. U planu nam je provesti sedam hajki, od toga pet u kojima su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Osim hajki planom rada obuhvatili smo u što skorije vrijeme prići oranju i zasijavanju djeteline, zobi i još nekih žitarica koje će nam poslužiti za prehranu divljači, s obzirom da su nam lovna područja uglavnom neobrađena. Također ćemo poraditi na daljnjoj izgradnji lovačkog Doma u Podvršju te obnovi prihvatilišta divljači Stanesa, u kojem kupljene mlade fazanske piliće uzgajamo i dohranjujemo te ih puštamo u lovišta, kao i određeni broj zečeva. Ove godine u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode, u suradnji s općinom Ražanac, u lovištima ćemo organizirati nekoliko ekoloških akcija čišćenja ,jer su naša lovišta puna nekontroliranih i divljih odlagališta, kaže predsjednik Miletić.
Bez rješenja za vukove
Lovci ove udruge, kao i njihovi kolege iz susjednih društava, žale što ne mogu pomoći poljoprivrednicima, koji od njih često traže pomoć zbog napada vukova na stada ovaca i janjaca.
– U zadnje vrijeme iz dana u dan na adresu našeg Lovačkog društva dolaze jadikovke velikog broja vlasnika ovaca, koza i janjadi da nešto poduzmemo. Oni valjda nisu svjesni da smo mi tu bespomoćni jer, kao što svi znamo, vuk je zakonom zaštićen od pucanja i lova. No, vrijeme je da se i po ovom pitanju konačno nešto najozbiljnije učini i umjesto da bilježimo pokolje i raspravljamo o njima, morat ćemo svi skupa sjesti za zajednički stol i konačno donijeti za sve prihvatljivo rješenje. Ako se pak u tom pogledu bude i nadalje oklijevalo, nestat će i ono malo preostale domaće stoke s ovih naših, za njihov uzgoj bogomdanih prostora, zaključuje predsjednik »Kopca« Nikola Miletić.