Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ne da je doživjela 100, nego 105 godina!

17.02.2014. 23:00
Ne da je doživjela 100, nego 105 godina!


Šimica Šika Boca iz Islama Latinskog ove je nedjelje u svome domu u Islamu Latinskom u atmosferi punoj ljubavi, veselja i radosti proslavila 105 godina. Vitalna je za svoje godine te iznenađujuće komunikativna i razborita.
Šimica je, kaže, rođena 16. veljače davne 1909. godine u Alićima u Gornjem Poličniku. Sa suprugom Josom koji je preminuo 1985. godine i kojeg se sa velikom sjetom prisjeća, vjenčala se u župnoj crkvi u Poličniku 1932. godine. Rodila je jedanaestero djece od kojih je njih šest na životu. Većinu svog života proživjela je kao majka i domaćica i kao desna ruka svome Josi radeći u polju, prodavajući svoje vlastite poljoprivredne i povrtlarske proizvode na tržnicama u Zadru i Benkovcu jer valjalo je prehraniti brojnu obitelj.
Baka Šimica od 1978. godine živi zajedno sa sinom Antom i njegovom suprugom Sonjom te unukom Stipom i unukom Antonijom.
– Ne sjećam se da je itko u Islamu Latinskom doživio ovoliko godina koliko ja. Moram se pohvaliti da me zdravlje jako dobro služi i da ne uzimam nikakve lijekove osim povremeno lekadol ili caffetin za bolove glave i to prilikom promjene vremena. Prije šest godina slomio mi se kuk i operirana sam u zadarskoj Općoj bolnici i sada hodam lagano po kući uz pomoć hodalice. Pozdravljam ovom prilikom sve medicinske sestre na Kirurgiji, a posebno likara dr. Srećka Sabalića, kazuje nam bistra baka Šimica.
 – Imam 19 unučadi, 13 praunučadi i jedno šukununuče na što sam posebno ponosna. Nikada nisam ni sanjala da ću poživjeti ovoliko godina, govori nam baka Šimica te dodaje da je još na životu u prvom redu zahvaljujući dragom Bogu i njegovoj pomoći te pomoći njezinih bližnjih, posebno, kako ističe, nevjeste Sonje koju, kaže, izuzetno voli, poštuje i cijeni.
Ručak je protekao uz bogatu spizu te uz mnogo ispričanih zgoda iz života slavljenice i čitave obitelji. Najsvečaniji trenutak bio je kada je baka Šimica svojom rukom počela rezati slavljeničku rođendansku tortu na kojoj je stajao broj 105. Godine su to bake Šimice koje u ovo naše današnje stresno vrijeme nije lako doživjeti…