Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I Butković bi dio novca dao ro-ro terminalu

17.02.2017. 23:00
I Butković bi dio novca dao ro-ro terminalu


Sudeći prema zaključcima jučerašnjeg sastanka u Zadru, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković zadovoljan je situacijom oko završetka izgradnje luke Gaženica. Ministar se sastao s predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, dožupanom Božidarom Longinom i rukovodstvom Lučke uprave, nakon čega je i obišao luku.
Tema sastanka bila je međunarodni promet luke Gaženica i završetak nove ribarske luke, kako bi se što brže i kvalitetnije realizirao projekt kojim bi zadarska luka postala jedna od središnjih na Mediteranu. Nakon sastanka razgovarali smo s dožupanom Longinom o detaljima ministrovog dolaska u Zadru i svega dogovorenog na nastavku ovog projekta:
– Sastanak je bio izuzetno kvalitetan jer smo se brzo složili oko onog najvažnijeg za luku Gaženica. Ministru sam referirao sve vezano za kredit, odnosno koliko je sredstava ostalo i što s time još možemo napraviti. Ministar je rekao kako se apsolutno slaže s time da se iz aktivnog kredita preostala sredstva prebace za izgradnju obalnog zida, odnosno ro-ro terminala. Dogovoreno je da se Luka u paketu završava po planu, što nam je u ovom trenutku najvažniji dio – kaže Longin.
Drugi dio sastanka odnosio se na ribarsku luku, za koju su također dogovarani detalji projekta koji će Zadru donijeti jaku ribarsku luku:
– Za ribarsku luka Lamjana imamo osiguranih pet milijuna kuna sredstava i još pet milijuna kuna za ribarsku luku Gaženica, a tu je i 2,2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju koju će nam osigurati Ministarstvo, a požurujemo i natječaj za koncesionara kompletne zgrade. Butković je oduševljen načinom na koji se odvija izgradnja, nema nikakvih zastoja i sve će biti završeno u roku. Pokazali smo mu i ribarsku luku s kompletnim sadržajem kakav treba imati pravi ribarski centar, uključujući infrastrukturu za održavanje ribarskih brodova, iskrcajnim mjestom, privezištem za brodove te svim ostalim, što je projektom predviđeno. Ministar se sa svime složio i poručio da idemo dalje punim jedrima u ovoj akciji – pojašnjava Longin.
Na pitanje o rokovima dovršetka Luke, kaže kako je predviđen rok do kraja ove godine, i to s kompletnim terminalom.
Naime, dosad nije bilo kvalitetnih pokušaja na realizaciji ovakvog projekta, te Longin smatra kako je Zadarska županija na najboljem putu da zahvaljujući i luci Gaženica postane veliko stjecište roba.
– Zadar je u daljnjoj prošlosti bio apsolutno dominantan na ovom dijelu Jadrana, a ja ovdje volim reći da moramo zahvaliti dragom Bogu što smo se baš tu rodili. Ovaj zemljopisni položaj dao nam je nevjerojatnu šansu za gospodarski razvoj jer imamo vrlo pitomu obalu, plodno zaleđe i niz drugih pogodnosti. Zadar je u cijeloj svojoj povijesti bio stjecište roba između Istoka i Zapada, ali i glavni put još od starog Rima između Srednje Italije i Panonskog bazena. Upravo tu moramo hvatati svoju poziciju jer Zadar je i danas stjecište roba i usluga. Trasu Baltik-Srednja Europa moramo privući ovdje jer je ovo povijesna šansa, u ovom trenutku tu trasu nema nitko drugi – zaključuje Longin.