Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ratni prizori koji podsjećaju na Hrvatsku devedesetih

17.02.2017. 23:00
Ratni prizori koji podsjećaju na Hrvatsku devedesetih


U srijedu 22. veljače u 13 sati u Gradskoj loži otvorit će se izložba “Donbas: Rat i mir”, koju organiziraju Veleposlanstvo Ukrajine i Narodni muzej Zadar. Izložba se organizira u povodu 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ukrajine i Republike Hrvatske.
Prezentirat će se radovi profesionalnih fotografa, novinara, branitelja, volontera i civila koji su u razdoblju između 2014. i 2015. gg. fotografirali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine, jednako kao i upečatljive prizore iz svakodnevnog života ljudi na istom području. Izložba se sastoji od 60 fotografija.
Organizator izložbe u RH je Veleposlanstvo Ukrajine, odnosno opunomoćena predstavnica Predsjednika Ukrajine za mirovno reguliranje situacije na istoku Ukrajine – parlamentarna zastupnica Irina Geraščenko, te Nacionalno društvo novinara Ukrajine.
Važno je istaknuti da je izložba već izlagana u visokim europskim institucijama, kao što su Europski parlament (Bruxelles, prosinac 2014.), Parlament Ujedinjenog Kraljevstva (London, ožujak 2015.), u Danskoj (Kopenhagen, siječanj 2015.). Na otvaranjima su bili nazočni ministar vanjskih poslova Danske Martin Lidegor, britanski ministar za Europu David Lidington, predsjednik izaslanstva Odbora za parlamentarnu suradnju između Europske unije i Ukrajine u Europarlamentu Andrej Plenković, kao i drugi visoki politički dužnosnici, zastupnici te široka javnost.
U RH izložba je bila svečano otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15.-25. ožujka 2016., a nakon toga tijekom 2016. – u Lipiku i u Slavonskom Brodu.
U dramatičnim trenucima za ukrajinsku državu gdje je već poginulo više od 10.000 ljudi, među kojima i brojni civili, a skoro 1,5 milijuna Ukrajinaca živi u izbjeglištvu, takva izložba postaje još jednim simbolom podrške i solidarnosti prijateljske Hrvatske koja je i sama proživjela sve strahote rata.