Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar je Bersi cijeloga života bio stalna čežnja

17.02.2017. 23:00
Zadar je Bersi cijeloga života bio stalna čežnja


Blagoje Bersa je rođen u Dubrovniku, ali se 1881. godine kada mu je bilo osam godina, obitelj vratila u Zadar. Zadar je Bersi cijeloga života, bio stalna čežnja, javljao mu se i u snovima, pa tako imamo i pismo koje je Blagoje Bersa pisao svojoj majci 1915. godine u kojem joj priznaje kako pati za Zadrom. Napisao joj je još kako se u Beču, u kojem je tada živio i radio, osjeća poniženo i kao stranac. Pismo je pisao na talijanskom jer to je bio jezik na kojem je razgovarala njegova obitelj – pričala je tako poznata hrvatska muzikologinja Nada Bezić koja je u četvrtak navečer u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače održala prigodno predavanje o slavnom skladatelju čije ime nosi zadarska Glazbena škola.
Tako se i ovim predavanjem, Blagoje Bersa napokon “vratio kući” u Kneževu palaču gdje je prije teškog razranja u Domovinskom ratu bila i smještena zadarska Glazbena škola dok ime braće Bersa nosi, još od 1971. godine, i dvorana u Kneževoj palači.
U Zadru je ostala živjeti njegova obitelj, pa iako je Bersa bio vezan uz mnoge gradove, svoja je ljeta uvijek provodio u Zadru, pa je tako pisao majci kako će unatoč ratu – tada Prvom svjetskom – doći u Zadar iako je putovanje od Beča do Zadra trajalo šest dana.
O Bersi i njegovim gradovima, Zadru i Zagrebu, Dubrovniku i Beču, govorila Nada Bezić koja osim što je muzikologinja, još je i djelatnica Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, a ujedno je bila i izvršna urednica projekta – Sabrana djela Blagoja Berse.
Otkrila je još i pregršt detalja iz života glazbenika koji je obilježio dio povijesti hrvatske glazbe 20. stoljeća, dio njegove korespondencije s obitelji, najviše s majkom te dijelove dnevnika koje je Bersa vodio. U svom je dnevniku napisao kako mu je žao i što se slabo sjeća djetinjstva u Dubrovniku.
Mati mu je bila Zadranka Filomena Orsola iz poznatog roda de Medici. I dok se otac amaterski bavio glazbom, brat Josip je bio pisac, Bruno kipar te Vladimir skladatelj. U Zadru je Blagoje pohađao osnovnu i dijelom srednju školu koju je nastavio u Beču, Trstu pa ponovno u Zadru. Od 1896. do 1899. Blagoje Bersa je bio student Bečkog konzervatorija, ali u Zadru je nastala njegova prva skladba za orkestar Valcer opus 3 čiji se dio mogao čuti i u sklopu ovog zanimljivog predavanja muzikologinje Nade Bezić.
Uz predavanje promovirao se još i novi nosač zvuka u izdanju Cantusa, HRT -a i Hrvatskog glazbenog zavoda, pod naslovom “Bersa za klavir”, a izvođač je Ruben Dalibaltayan.