Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar domaćin međunarodne kiteboarding regate

Autor: Andrija Prović

17.03.2010. 23:00
Zadar domaćin međunarodne kiteboarding regate

Foto: Adam VIDAS



Regatno polje u slučaju juga, maestrala ili tramontane bit će u Zadrskom kanalu, u pravcu zadarska riva – Preko, a u slučaju bure ili levanta održat će se u ninskom akvatoriju, ispred plaže Ždrijac


U organizaciji Kluba jedrenja na dasci Spinaker, u Zadru će se od 1. do 5. travnja održati međunarodna kiteboarding regata Zadar Open 2010. – istaknuto je na konferenciji za medije održanoj jučer u prostorijama Udruge slijepih Zadar.
Kiteboarding regata u ovom se obliku prvi put organizira u našem gradu, no, ovaj relativno novi ekstremni sport jedan je od najbrže rastućih u svijetu. Njenoj dodatnoj atraktivnosti trebalo bi pridonijeti i regatno polje koje će biti u neposrednoj blizini Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, a cijela je manifestacija zamišljena kao doprinos otvaranju turističke predsezone. Postoji nekoliko tipova natjecanja (freestyle, hangtime i dr.), a zadarska je regata “slalom race” koja će biti organizirana po pravilima Međunarodne kiteboarding organizacije te isto tako bodovana. Svečano otvaranje regate planirano je 2. travnja. u restoranu Hotela Zagreb, a početak natjecanja 3. i 4. travnja (subota i nedjelja), kada će biti i proglašenje pobjednika te zatvaranje regate. Do sada je prijavljeno 15 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke, dok su neki od njih nezaobilazna imena u svijetu kiteboardinga.
– Prva tri natjecatelja osvojit će pehare i boriti se za novčane nagrade. Točan datum regate ovisiti će o vremenskim uvjetima, a planiran je za subotu, 3. travnja. Regatno polje u slučaju juga, maestrala ili tramontane biti će u Zadrskom kanalu, u pravcu zadarska riva – Preko, a u slučaju bure ili levanta održat će se u Ninskom akvatoriju, ispred plaže Ždrijac – s ostalim pojedinostima regate upoznao nas je Hrvoje Bulić, predsjednik kiteboarding kluba Spinaker.
Osnova ovog sporta je vožnja na kratkoj dasci po moru uz korištenje zmaja-padobrana i sile vjetra kao pogona. A kako izgleda kiteboarding, Zadrani će se moći uvjeriti već u nedjelju, 21. ožujka, kada će članovi Spinakera održati probnu regatu. Njen je početak predviđen u 14 sati u Zadarskom kanalu.