Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Isplaćena prva od zaostalih plaća

17.03.2011. 23:00
Isplaćena prva od zaostalih plaća


Iz Zavoda kažu da im je iz TZ Obrovca dostavljen dokaz da su prema radnicima podmirene sve obveze, međutim, Veronika Gluhačić kaže da im je isplaćena samo jedna plaća u iznosu 2.500 kn


Veronika Gluhačić i petoro radnika koji su radili u Turističkoj zajednici Grada Obrovca jučer su dobili prvu od ukupno četiri neisplaćene plaće. Podsjetimo, njihove plaće koje je zajedno s obvezama u ukupnom iznosu 115,119.86 kuna Hrvatski zavod za zapošljavanje isplatio TZ Obrovca, a unatoč činjenici da se radi o namjenskim sredstvima, su upotrijebljene za podmirivanje nekih drugih poslovnih obveza TZ Obrovca. Nalog za takvo ponašanje prema svojim radnicima izdala je gradska vijećnica Đurđica Roupec koja je mijenjala odsutnu direktoricu TZ Obrovca Dijanu Košćić.
Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju da im je iz Turističke zajednice Obrovca dostavljen dokaz da su prema radnicima podmirene sve obveze te je tim činom ispunjen ugovor između HZZ-a i TZ Obrovca. Međutim, Veronika Gluhačić kaže da im je isplaćena samo jedna plaća u iznosu 2.500 kuna, a da će ostatak, nešto manje od 7.500 kuna po radniku, kako im je rečeno u Gradu Obrovcu, biti isplaćen do kraja tjedna.
Nakon svega ostaje pitanje, kakve su, postoje li uopće sankcije za takvo ponašanje u kojem je isplata plaća posljednja rupa na svirali, a nenamjensko trošenje državnog novca nešto sasvim normalno. Razlog takvom ponašanju prema radnicima koji godinama tavore na Zavodu jest u činjenici da TZ Grada Obrovca ne može naplatiti neka svoja potraživanja. Grad je iskoristio situaciji u kojoj se radnici nisu žalili na kašnjenje plaća i što je njihov novac netko, bez ovlasti, “posudio” u neke druge svrhe.
 HZZ je nakon prijave cijelog slučaja morao zaprijetiti aktiviranjem mjenice, a zahvaljujući hrabrosti 56-godišnje Veronike Gluhačić koja je javno ukazala na nepravilnosti, radnici će dobiti svoju zasluženu plaću o čijoj se visini i sami možete uvjeriti.
Očekuje se da će institucije ispitati je li posljednji obrovački skandal usamljeni primjer ili matrica ponašanja odgovornih koji su ovog puta isturili vijećnicu Đurđicu Roupec, kako bi ona primila udarac kritike javnosti i bijesnih radnika. U Državnom inspektoratu kažu da inspektori rada u području radnih odnosa nisu obavili inspekcijski nadzor poslodavca Turističke zajednice Grada Obrovca, u razdoblju od 1. siječnja 2010. godine do 16.ožujka 2011. godine. Međutim, inspektor rada u području radnih odnosa će obaviti inspekcijski nadzor. U odgovoru glasnogovornice Državnog inspektorata Vedrane Cetina stoji kako Državni inspektorat nije nadležan za nenamjensko trošenje državnog novca.
„U svakom slučaju, kada inspektori rada Državnog inspektorata u inspekcijskom nadzoru utvrde osnovanu sumnju povrede propisa iz nadležnosti Ministarstva financija, Porezne uprave, o istom obavještavaju navedeno tijelo zbog poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti”, kaže se u dopisu Vedrane Cetina.