Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Raste broj prvašića na ninskom području

17.03.2011. 23:00
Raste broj prvašića na ninskom području


Gledano nekoliko godina unatrag broj novoupisanih prvašića ove je godine nešto veći. To se posebno odnosi na grad Nin gdje u odnosu na lanjsku 2010. imamo četiri više prvašića. Taj podatak nas raduje kad se zna da je prije nekoliko godina bio u Ninu upisan samo jedan učenik. Tradicionalno najviše upisanih imamo u Područnoj školi u Vrsima


U osnovnim školama na području grada Nina te susjednih općina Privlaka, Vir i Ražanac ovih je dana priveden kraju zakonom propisani predupis učenika koji će u rujnu ove godine prvi put sjesti u školske klupe.
Prema podacima koje smo dobili u ninskoj Osnovnoj školi “Petar Zoranić” kod njih je upisano ukupno 40 budućih prvašića. Od toga u Ninu je evidentirano 11 učenika, dok je u područnim školama u Zatonu upisano pet, Ninskim Stanovima također pet te u Vrsima njih 19. Što se pak tiče škola u Poljicima Brigu i Žeravi, kao što je poznato, tamošnji učenici nastavu pohađaju u okviru zadarske Osnovne škole “Bartul Kašić” i u njoj su obavljeni slični predupisi.
– Gledano nekoliko godina unatrag broj novoupisanih prvašića ove je godine nešto veći. To se posebno odnosi na grad Nin gdje u odnosu na lanjsku 2010. imamo četiri više prvašića. Taj podatak nas raduje kad se zna da je prije nekoliko godina bio u Ninu upisan samo jedan učenik. Tradicionalno najviše upisanih imamo u Područnoj školi u Vrsima, u kojoj učenici nastavu pohađaju od prvog do osmog razreda, što nije slučaj sa Zatonom i Ninskim Stanovima gdje se nastava održava samo za niže razrede osnovne škole. Prema podacima kojima raspolažemo, a koji nam pristižu iz ovdašnjih dječjih vrtića, na prostoru grada Nina dogodine imat ćemo još veći broj učenika, kaže zadovoljno ravnatelj Osnovne škole “Petar Zoranić” u Ninu prof. Tonći Vuković.
U matičnu školu u Privlaci upisano je 17, a u njezinu Područnu školu na otoku Viru 25 učenika, dok ih je lani na Viru upisano bilo njih 15. Ravnatelj OŠ Privlaka prof. Šime Vukić kazuje nam da u Privlaci zadnje dvije-tri godine broj prvašića lagano raste, a da će ih po onome što se može sada vidjeti u Dječjem vrtiću Sabunić dogodine i idućih godina biti još veći broj.
– Ovaj ‘skok’ na otoku Viru posebno je zanimljiv i govori nam o još većoj nužnosti izgradnje nove otočne područne škole, koja bi se uskoro ipak trebala graditi. Vir je jedna od rijetkih sredina na prostoru naše županije u kojoj je upisan ovoliki broj prvašića. To je znak da se povećava broj stanovnika te da otok Vir iz dana u dan postaje sve zanimljivija i privlačnija sredina za život i stvaranje novih vrijednosti, poglavito za mlade ljude. Ovaj podatak zaista nas veseli jer je na većini naših otoka situacija upravo obrnuta, kaže ravnatelj prof. Šime Vukić.
Što se Ražanca tiče u tamošnju Osnovnu školu “Juraj Baraković” i njezinih pet područnih škola ove je godine upisano ukupno 25 prvašića, tri više nego lanjske godine. Najviše učenika po običaju, njih devet upisano je u Radovinu. U Ražancu je upisano sedmero, u Rtini, Jovićima i Krnezi po dvoje te u Ljupču troje učenika.
– Zadnjih nekoliko godina imamo lagani porast učenika u Ražancu i Radovinu, dok u ostalim sredinama, nažalost, broj pada. Godine 1964. imali smo tako na prostoru općine Ražanac ukupno 964 učenika, dok ih ove godine imamo 210. Strahujemo s pravom da će nas ako se ovako nastavi jednostavno pokositi ‘bijela kuga’ i trebamo se najozbiljnije zamisliti, kaže pomalo rezignirano prof. Frane Lukić, ravnatelj Osnovne škole “Juraj Baraković” u Ražancu.