Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadranima zlato i bronca na kronometru

16.08.2010. 22:00
Zadranima zlato i bronca na kronometru


Biciklisti Svetog Donata protekli su vikend nastupili na dvije utrke; početnici i Antonija Stipaničev u ženskoj konkurenciji vozili su Dunavski Kup u vojvođanskom Erdeniku, dok su juniori zadarskog kluba gostovali u Rivignanu u Italiji.
U uzrastu početnika Zadrani su odmjerili snage sa 62 vozača iz BiH, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Najprije su nastupili u utrci na kronometar u kojoj su dominirali mladi biciklisti iz Vinkovaca, a Donatov Mario Perović pridružio na postolju s osvojenim trećim mjestom. Andrija Tokić i Roko Vukić ciljem su prošli sa četvrtim, odnosno šestim vremenom. Antonija Stipaničev, njihova klupska kolegica, odlično je odvozila kronometar te na kraju zauzela vodeću poziciju.
U poslijepodnevnim satima vozio se kriterij ulicama Erdenika u dužini 25 krugova, svaki po 1,2 km. Pobjednik je bio domaći vozač, dok je drugo i treće mjesto pripalo Vinkovčanima. S osvojenim četvrtim mjestom dobru formu još je jednom dokazao Mario Perović.
– Poslijepodne su, kako pravila nalažu, svi ostali naši vozači sustignuti za krug te su morali biti diskvalificirani. Prvi je uhvaćen desetogodišnji Roko Zorović u 12 krugu, u 16. Roko Vukić, a u 19. Antonija Stipaničev i Andrija Tokić. Da bi se dobila prava slika treba reći da je ukupno  utrku završilo tek osam od 62 vozača koji su krenuli sa starta. Kako se utrka boduje za Dunavski kup, naši su vozači nastupili izvan konkurencije, međutim, poslužila im je kao priprema za nastavak sezone u kojem ih očekuju utrke za Kup Hrvatske, odnosno državno prvenstvo – rekao je Ivan Krpina, tajnik Sv. Donata čiji početnici sljedeći vikend voze u Ivanić Gradu.
U talijanskom Rivignanu juniori Josip Miočić, Stipe Filipi i Bartol Novak svoj su klub predstavljali u konkurenciji 176 biciklista iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske. Nastup na dionici dugoj 117 km odlično je započeo Stipe Filipi.
– U petom krugu bio je prolazni cilj – nagrada koju organizator predvidi za prvu trojku koja u tom trenutku prođe ciljem. Filipi je u sprintu osvojio treće mjesto te se s trojicom vozača odvojio od ostatka grupe i bio u bijegu sljedećih 71 kilometar. Njihova je prednost tijekom ovog razdoblja bila oko minute, međutim, kako se bližio cilj konstantno je padala. U 10. krugu bio je još jedan prolazni cilj kada Filipi još jednom osvaja treće mjesto. Glavna grupa je posljednja dva kruga ubrzala te su bjegunci uhvaćeni 7 km prije cilja. U završnom sprintu Josip Miočić je osvojio 28. mjesto u vremenu pobjednika i bio prvi hrvatski vozač. Stipe Filipi bio je 61., također u vremenu pobjednika. Bartol Novak je pao u četvrtom krugu te nažalost nije završio utrku – upoznao nas je Krpina. Kao i početnici, juniori Sv. Donata za vikend putuju u Ivanić Grad gdje Filipi brani prvo, a Miočić četvrto mjesto.