Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kalmeta: Cesta koja spaja Trpimirovu i Krležinu ne treba Dogusu

17.03.2017. 23:00
Kalmeta: Cesta koja spaja Trpimirovu i Krležinu ne treba Dogusu


Najnovije, treće izmjene Detaljnog plana uređenja zone Maraska park odnose se na redefiniranje područja. Zeleni trokut, koji se nalazi tik do Dogusove parcele ostaje na korištenje stanarima Maraskinih zgrada. Broj parkirnih mjesta izgradnjom ceste neće se smanjiti, već i povećati, a iz komunalne naknade koju uplati Dogus, financirat će se spoj Trpimirove i Krležine ulice, rekao je na Gradskom vijeću pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.
Po običaju, oporba je imala sasvim suprotno stajalište. Vijećnik SDP-a Antun Novoselović tvrdi kako su mu predstavnici stanara rekli da će poduzeti pravi gerilski rat te da neće ići na nove izmjene i dopune DPU-a kojima će se suprotstaviti svim sredstvima. Oni tvrde da se ta zelena površina, ispod koje se nalaze spremnici za lož ulje, nalazi u obuhvatu DPU-a koji pak ne ide granicom Dogusove parcele, nego zahvaća i dio kojim se služe stanari, a tamo gdje su navodno stanari za kompenzaciju trebali dobiti više parkirnih mjesta, predviđena je trafostanica.
Na red je došla i cesta koja bi trebala spojiti Trpimirovu obalu i Ulicu Miroslava Krleže, iako je Darko Kasap naglasio kako je ista, kao javna prometnica, u Prostornom planu Grada Zadra ucrtana još 2008., daleko prije Dogusove investicije u kompleks bivše tvornice Maraska te da će biti gabarita skoro kao Jadranska magistrala.
Rasprava je otišla i u “međunarodne” vode pa se Marko Pupić Bakrač upitao zašto Gadafiju nisu dozvolili investiranje u Europi, a Erdoganu jesu, aludirajući time da se radi o neprimjerenoj turskoj ekspanziji u Europi. Elvira Sterle odgovorila mu je da je Gadafi uložio 3,6 milijardi eura u vlasništvo UniCredit banke koja je vlasnik Zagrebačke banke, a da Dogus nije kompanija koja je u milosti turskog predsjednika. Ante Rubeša je pošao toliko daleko da je Dogusov, budući Hyatt hotel s pet zvjezdica, oslikao kao hotel kojeg s krova čuvaju snajperisti kako bi osigurali mir svojim gostima.
– Bojim se da ćemo imati 300 ljudi koji će jajima zasuti gradsku vijećnicu jer je sadašnje parkiralište njihova ulica, slijepa ulica koja se koristi kao parking, zaključio je Antun Novoselović.
Gradonačelnik Božidar Kalmeta raspravu oporbe ocijenio je cirkusom.
– Govorili su da će nestati kupalište Jadran, a ono ostaje. Kazivali su da će Turci zauzeti Maraska park, ali je ostao zid koji ih dijeli. Ma jučer ste sa stanarima sjedili na ručku vi (Antun Novoselović, prim. aut.) i Sabina Glasovac. Tako ste govorili i za Višnjik, pa će biti sto puta bolji nego prije i besplatan za sve korisnike. Cesta koja spaja Trpimirovu i Krležinu, ne treba Dogusu, rekao je zadarski gradonačelnik, najavljujući i četvrte izmjene DPU-a koje najvjerojatnije neće moći pokrenuti jer se zna da neće biti kandidat za gradonačelnika Zadra. Njegov je prijedlog ipak ušao u službeni zapisnik sjednice gradskog vijeća.