Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani uhićeni u jedrilici punoj kokaina oslobođeni na sudu u Madridu

17.03.2017. 23:00
Zadrani uhićeni u jedrilici punoj kokaina oslobođeni na sudu u Madridu


Dvojicu Zadrana od 56 i 28 godina španjolski je sud u Madridu, neslužbeno doznajemo, u četvrtak oslobodio svih optužbi te su se oni jučer vratili kući u Zadar. Prije dvije godine, točnije u svibnju 2015., uhićeni su na jedrilici Amsterdamer u španjolskim teritorijalnim vodama kod Azorskog otočja. Na put su isplovili iz zadarske gradske luke, nakon što je jedrilica bila privezana na đigi, a u dvostrukom dnu jedrilice pronađena je 1,1 tona kokaina vrijedna 44 milijuna eura.
U velikoj akciji koja je realizirana u fazama uhićeno je ukupno 69 ljudi na više brodova i s ukupno 3,5 tona kokaina, a zaplijenjeno je i 9,3 milijuna eura.
Drogu su, tada ih se sumnjičilo, preuzeli u Južnoj Americi i pospremili u posebno izrađene bunkere unutar plovila, no policija ih je presrela i uhitila, a naknadno su uhićena i dvojica srbijanskih državljana za koje se sumnjalo kako su dio organizirane zločinačke skupine specijalizirane za preprodaju kokaina.
Rezultate akcije, u kojoj su uz kolege iz Španjolske, Portugala, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Srbije i Crne Gore, sudjelovali i hrvatski policajci objavila je španjolska policija koja je akciju kodnog imena »Winnetou« označila kao najznačajniju takvu u posljednjih nekoliko godina. Španjolski policajci istaknuli su kako je osim troje Hrvata, uhićeno i 15 državljana Srbije, dvoje iz Crne Gore, 26 iz Španjolske i 28 iz Portugala te da je na taj način zadan značajan udarac krijumčarima droge i razbijen jedan međunarodni kartel.