Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tvornica u centru grada puni proračun s 10 milijuna eura

17.04.2011. 22:00
Tvornica u centru grada puni proračun s 10 milijuna eura


Izaslanstvo Mjesnog odbora Kruševo dva dana je boravilo u južnonjemačkom gradu Schelklingenu u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Južnonjemački gradić broji 7.200 stanovnika i nalazi se 20-ak kilometara od Ulma ili 13 sati vožnje autobusom iz Kruševa. Povod odlasku na daleki put bio je posjet tvornici cementa HeidelbergCement koja se nalazi u okruženju obiteljskih kuća i stambenih objekata u Schelklingenu, oko 300 metara od samog centra grada.
Šaroliko izaslanstvo
– Schelklingen ima 20 milijuna eura godišnji proračun od čega tvornica cementa sudjeluje s preko 50 posto, odnosno s preko 10 milijuna eura poreznih davanja u gradski proračun, obznanili su na svečanom prijemu u velikoj Gradskoj vijećnici, koji su u odsutnosti gradonačelnika Michaela Knappa predvodili dogradonačelnici Reiner Blumentritt i Edgar Sobkowiak koji su poželjeli i proširenje prijateljske i poslovne suradnje s Gradom Obrovcem.
Povod posjetu Kruševljana ovom gradiću koji se prvi put spominje 1.127 godine, a diči se statuom Venere starom 40.000 godina, najranije poznatom figurom u svijetu otkrivenoj u špilji iz kamenog doba, izgradnja je tvornice cementa na prostoru nekadašnjih Dalmatinskih rudnika boksita u poslovnoj zoni Brčići u Kruševu. U lokaciju uz državnu cestu Karin-Obrovac, talijanska Fassa pored izgradnje tvornice žbuke i vapna namjerava uložiti 200 milijuna eura i zaposliti 200 radnika.
– Osim punjenja gradskog proračuna, zapošljavanja ovdašnjih žitelja i školovanja potrebnih kadrova, tvornica cementa HeidelbergCement sa 110-godišnjom tradicijom i dva cementna pogona samo za potrebe kulture donira 20-ak tisuća eura, jednostavno su se hvalili čelnici grada bogate i burne povijesti u čijem je sastavu šest naselja.
Na svečanom gradskom prijemu i obilasku tvornice bili su obrovačka gradska pročelnica Gordana Renić podrijetlom iz Kruševa, Verica Jurjević i Luka Jurica iz MO Kruševo te Grujo Anić, Dušan Karamarko, Ivica Medun, Šime Župan, Šime Bogatić i Ivan Brkić te Ivan Matić, ekološki aktivist čija se obiteljska kuća nalazi gotovo preko puta lokacije gradilišta u kruševačkom zaseoku Matići. Na prijemu je bio i Ivica Ramić iz Starigrada, vlasnik obrta Punta, u čijem je vlasništvu osim miniautobusa i poznati zadarski panoramski autobus.
Nema emisije štetnih tvari
– Tvornica je veličine 800×500 metara godišnje proizvodi milijun tona cementa. Zapošljava 135 stalnih radnika i 30 sezonskih. Ima 16 naučnika i do 100 kooperanata. Od tvornice žive i brojni špediteri i prijevoznici, nabrajao je direktor tvornice Hans Georg Kraut tijekom dvosatnog obilaska tvornice koja je trenutačno u godišnjem remontu.
Cilj Kruševljana bio je utvrditi na koji se način provodi briga o okolišu i kvaliteti života ljudi koji žive u tvorničkom okruženju.
– Kako nema emisije plinova i prašine u atmosferu, u krugu tvornice su i stanovi za radnike, pokazivao je direktor Kraut.
U tvornici je ugrađena najbolje raspoloživa tehnika za smanjenje emisije u okoliš, najprihvatljiviji proizvodni uređaji i najefikasniji uređaji za filtriranje, odnosno za sprječavanje emisija u atmosferu.
– Troškovi energije su veliki i u cijeni cementa sudjeluju s oko 40 posto, od toga 25 posto otpada na toplotnu energiju, koja je potrebna za sušenje sirovine i pečenje klinkera. Pored struje, plina i ugljena upotrebljavaju se i alternativna goriva poput automobilskih guma i kanalizacijskog otpada koja sagorijevaju na 1.450 stupnjeva Celzijevih te ne završavaju u atmosferi. Nema plinske emisije sagorijevanja već su sastavni dio cementa, a tu je i visokosofticirani sustav filtra koji u potpunosti sprječava plinske emisije u atmosferu, tvrdi Kraut u tvorničkom krugu prepunom zelenila.
Imidž svih modernih cementara je izgradnja boljeg svijeta, međunarodni uspjeh na lokalnoj odgovornosti, unapređenje brige za okoliš, ulaganje u nove tehnologije, politika prema zaposlenima, zadovoljstvo kupaca i standard kvalitete, nabrajao je Kraut.
– Radimo proizvod koji tržište traži i treba te tako doprinosimo boljoj kvaliteti života, rada i mobilnosti, naglasio je direktor tvornice Hans Georg Kraut tijekom ručka u tvorničkom restoranu kantini.
 


Gotovina, Markač, Modrić


Da sve ne bude idealno tijekom dvodnevnog boravka i kruševačkog oduševljenja i zadovoljstva viđenim u Schelklingenu, najprije je pomutila tužna vijest o smrti 49-godišnjeg Nikice Modrića iz obrovačke gradske uprave te potom i sramotna zatvorska osuda suda u Haagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Kruševljani nisu mogli sakriti tugu i suze u očima.