Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Atraktivnosti neće nedostajati

17.04.2012. 22:00
Atraktivnosti neće nedostajati


Vidjeli smo u Španjolskoj da su svi u top formi – Pavle Kostov
Mi u posljednjih godinu dana nismo previše zadovoljni našim rezultatima – Petar Cupać


Od 5. do 12. svibnja Zadar će biti ponovno domaćin jedne velike jedriličarske priredbe. Naime, najbolji svjetski jedriličari klase 49-er će se okupiti u Donatovom gradu. Za nešto manje od mjesec dana, osim što će se najbolji jedriličari najatraktivnije kategoriji boriti za svjetska odličja, Zadar će za mnogo posada predstavljati i posljednju šansu da se plasiraju na Olimpijske igre u Londonu. Stoga će biti veliki broj izuzetno motiviranih natjecatelja, a među njima će se naći i zadarska posada Pavle Kostov i Petar Cupać. Na svom terenu će Zadrani loviti ulazak među deset najboljih posada, odnosno “medal race”, a na sreću onaj drugi motiv, odnosno plasman na Olimpijske igre Kostov i Cupać neće morati osiguravati jer im je to pošlo za rukom nedavno u Australiji. No, svi oni koji su osigurali plasman na Olimpijske igre i koji su favoriti za medalje na Olimpijskim igrama će jedriti u Zadru. A u Jedriličarskom klubu Uskok užurbano se obavljaju zadnje pripreme.
– Mi smo spremni. Ova klasa tehnički nije zahtjevna, dva su jednostavna regatna polja, imamo puno iskustva s velikim natjecanjima i nema straha da ćemo i ovo prvenstvo vrhunski odraditi. Velika nam je čast ugostiti posade koje će za nekoliko mjeseci jedriti za olimpijske medalje – kazao je sportski tajnik JK Uskok Tonko Petešić.
 – Ovo je zaista zahtjevna regata, jer se radi o najbržoj i najatraktivnijoj disciplini. Nastupit će 73 posade iz 31 zemlje, a prvi gosti su nam već počeli pristizati. Za nekoliko dana u Francuskoj kreće regata, nakon koje će manje-više svi natjecatelji stići u Zadar, a pojedine posade će propustiti regatu u Fracuskoj pošto se maksimalno žele spremiti za nastup u Zadru – dodao je Petešić.
A Kostov i Cupać će također nastupiti u Francuskoj, nakon čega se vraćaju i počinju pripreme za nastup u Zadru. Zadarska posada već je odradila regatu u Španjolskoj koja im je poslužila kao svojevrsna priprema za važan period.
– U Španjolskoj koja nam je trebala poslužiti kao trening regata vidjeli smo da su svi motivirani. Već sada se sve posade nalaze u odličnoj formi i sigurno je da će u Zadru svi biti maksimalno spremni. Mi idemo u Francusku gdje ćemo održati nekoliko treninga prije regate, a nadam se da ćemo i tamo odraditi dobru regatu te da ćemo ući među prvih deset posada – kazao je Pavle Kostov, a njegov partner iz broda Petar Cupać pobliže je najavio nastup u Zadru.
– Sigurno je da će cijela regata biti izuzetno atraktivna. Radi se o najjatraktivnijoj disciplini, a još ako bude dovoljno vjetra, što znači i dovoljno brzine, dodatno će cijeli događaj dobiti na atraktivnosti. Mi u posljednjih godinu dana nismo previše zadovoljni našim rezultatima. Nedostaje nam konstante. Znamo u jednom plovu biti među prvih pet, a onda u idućem biti među posljednjim posadama. U Zadru se nadamo pravom rezultatu, a to znači plasmanu među prvih deset posada. Da bi to postigli sigurno ne možemo sebi dopustiti toliko varijacija i moramo te naše loše rezultate smanjiti na maksimum. Ima 17 plovova što nije malo i baš zato treba držati i koncentraciju na visini. Treba nam ta konstanta. Vjerujem da ćemo u konačnici i mi i naša publika biti zadovoljni – objasnio je Cupać.
Uz Kostova i Cupaća na startnoj listi je još jedna hrvatska posada, Goran Ivanković i Noa Ninčević.
Prvenstvo počinje 5. svibnja službenim prijavama. Dan kasnije jedri se probna regata, a prvi dan natjecanja je 7. svibnja. Predviđeno je čak 17 plovova. Nakon devet jedrenja u kvalifikacijama flota će se podijeliti na finalnu zlatnu i srebrnu skupinu. 12. svibnja jedri se plov za odličja u koji će se nakon 17 jedrenja plasirati deset najboljih posada.


Petru treće, Pavlu druge Olimpijske igre




Od hrvatskih jedriličara samo je Karlo Kuret bio na njih četiri. Petru Cupaću London će biti treće Olimpijske igre, a Pavlu Kostovu druge. A OI su uvijek lutrija. Radi pravila na OI iz jedne nacije uvijek smije samo jedna posada nastupiti, a neke zemlje imaju i nekoliko posada koje mogu doći do medalje. To konkurenciju ipak malo razrjeđuje.
– Baš zbog nešto lošijih rezultata u posljednju godinu dana nećemo biti u prvom planu i druge posade neće toliko pažnju obraćati na nas. Nadam se da možemo ući među deset posada, a potajno se nadamo i da možemo napraviti i korak dalje – rekao je Petar Cupać. A taj korak dalje je medalja oko vrata.
Na prošlom OI Danci, kojima smo mi posudili brod, koji su uzeli zlato nikad nisu bili među prvih tri. Odradili su oni to vrhunski, neke stvari su im se i posložile, tako da su stigli do zlata. Olimpijske igre su uvijek lutrija – rekao je Pavle Kostov.


Ninčević i Župan mogu do Londona


Na Olimpijskim igrama u Londonu nastupit će osam hrvatskih jedriličara. Od njih je čak četvero iz Zadra. To su Šime Fantela, Igor Marenić, Pavle Kostov i Petar Cupać. No, postoji šansa da Zadar da još dvoje natjecatelja. Naime, Enia Ninčević i Romana Župan u klasi 470 također imaju priliku stići do Londona, a to će uskoro pokušati uraditi preko regate u Barceloni koja je na rasporedu sredinom svibnja.