Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar uspješno ugostio Lijepu našu

17.04.2012. 22:00
Zadar uspješno ugostio Lijepu našu


Na natjecanju su sudjelovale ukupno 62 ekipe, 34 iz osnovnih i 28 iz srednjih škola, što je ukupno 248 učenika iz Hrvatske, BiH i Vojvodine. Iz Zadra su sudjelovale tri ekipe, kaže prof. Anita Mustać iz škole domaćina


Gotovo 400 učenika i profesora iz hrvatskih osnovnih škola iz cijele Hrvatske, ali i iseljene Hrvatske u BiH i Vojvodini, koji su sudjelovali na Ekološkom kvizu “Lijepa naša”, jučer je napustilo Zadar.
Uz zdravi natjecateljski duh, bilo je to lijepo druženje i upoznavanje učenika domovinske i iseljene Hrvatske, ali i dublja poruka koju natjecanje nosi, a to je čuvanje okoliša Lijepe naše za buduće naraštaje.
Državno i svehrvatsko natjecanje “Lijepa naša” se održavalo 20. put u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Udruge Lijepa naša. Natjecanje se održavalo u hotelu Donat na Boriku, a domaćin je bila Osnovna škola Šime Budinića, koja je već pet puta pobjedila na ovom natjecanju.
– Na natjecanju su sudjelovale ukupno 62 ekipe, 34 iz osnovnih i 28 iz srednjih škola, što je ukupno 248 učenika. Ekipe čine po četiri učenika, u osnovnim školama od 5. do 8. razreda, a u srednjim od 1. do 4. razreda. Iz Zadra je sudjelovalo tri ekipe, kaže Anita Mustać, profesorica biologije u školi OŠ Šime Budinića i članica organizacijskog odbora.
Provjeravalo se znanje iz pet predmeta – biologije, prirode, kemije, geografije i vjeronauka, a simboličnim darovima, knjigama i kipićima crkve sv. Donata nagrađeno je pet prvih ekipa iz osnovnih i pet iz srednjih škola.
Među osnovnim školama prvo je mjesto osvojila OŠ Mejaši iz Splita, drugo mjesto OŠ Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice, treće OŠ Sveti Martin na Muri iz Svetog Martina na Muri, četvrto škola domaćin – OŠ Šime Budinića Zadar, a peto OŠ Braće Radić iz Zagreba. Među srednjim školama najbolja je bila Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, drugo mjesto dijele Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti iz Zagreba i Zdravstveno učilište iz Zagreba, a treće mjesto dijele Gimnazija Čakovec iz Čakovca i Biskupska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti iz Dubrovnika.
I druge dvije zadarske škole su imale dobre rezultate. OŠ Bartula Kašića je na šestom mjestu, a Medicinska škola Ante Kuzmanića dijeli sedmo mjesto sa Srednjom školom Čapljina iz Čapljine i III. gimnazijom iz Zagreba.
Zadar i OŠ Šime Budinića su i prije deset godina ugostili “Lijepu našu”, a i ovaj put su domaćini jako zadovoljni kako je sve prošlo. Sudionici su pohvalili organizaciju, ali i poželjeli se opet vratiti u Zadar.