Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vatrogascima isplaćene sve zaostale plaće

Autor: Siniša Klarica

17.04.2013. 22:00
Vatrogascima isplaćene sve zaostale plaće

Foto: A. SITNICA



Benkovačkim vatrogascima isplaćene su sve zaostale plaće, a Grad Benkovac je na ime poreznog duga Javne vatrogasne postrojbe Grada Benkovca u iznosu 164.000 kn, iz gradskog proračuna isplatio na račun postrojbe 160.000 kn. To je jučer na tiskovnoj konferenciji potvrdio benkovački gradonačelnik Branko Kutija. Kutija se tom prilikom osvrnuo na prozivke pravnog zastupnika SSSH-a Vedrana Uranije koji je rekao da je Grad Benkovac „zamračio” dva milijuna kuna.
Predizborni skup
– Novac koji je u Grad Benkovac stizao u obliku decentraliziranih sredstava države, prosljeđivan je na račun JVP Benkovac. Tako je bilo sve vrijeme. Od 2002. iz proračuna Grada Benkovca vatrogascima je doznačeno 26.749.259,48 kn. Po našoj evidenciji, Grad Benkovac je iz svog proračuna doznačio 347.758,39 kn više nego što je za to država izdvojila sredstava. U prošloj godini iz proračuna Grada Benkovca izdvojeno je 2.803.513,00 kn ili 26.563,57 kn više nego što je doznačila država. Stoga se pitam je li Uranija došao na predizborni skup ispred vijećnice. Dvadeset godina se bavim ovim poslom i neću dopustiti da se o ovoj ustanovi ili meni osobno dok sam ja na njenom čelu, govori da „zamračujemo” stvari, rekao je Branko Kutija.
Po Kutiji, dva su osnovna problema u JVP Benkovac. Prvi su plaće, a drugi je kriza upravljanja. Prvi problem je riješen, a na zadnjoj sjednici Upravnog odbora JVP Benkovac vatrogasci su zatražili smjenu svog zapovjednika Ante Buljata. Kutija je kao predsjednik UV-a, rekao je tada da će ga smijeniti samo onda ako se pokaže da je u zapovijedanju postrojbom bilo kaznenih djela.
Zapovjednik i knjigovodstvo
Kutija time želi izbjeći možebitne sudske procese jer smjena zapovjednika i njegovog zamjenika, automatski taj dvojac ostavlja na ulici, bez posla. Naime, po procjeni ugroženosti od požara, JVP Benkovac treba imati 18, a ne 20 djelatnika koliko ih ima sad na platnom popisu. Kutija je priznao da krim-policija vrši izvide i da su od Grada Benkovca zatražili dokumentaciju o radu JVP Benkovac.
Kutija je rekao da Grad Benkovac za svoje vatrogasce odvaja i više od Zakonom o vatrogastvu propisanih 1,3% od poreza na dohodak. To u prijevodu iznosi oko 115.000 kn. Kutija se pita čemu ovakva decentralizacija sredstava te zaključuje da je za vatrogastvo najbolje da se vrati pod okrilje MUP-a.