Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izradili kružić-križić, čičak puzle pa čak i tetris

17.04.2016. 22:00
Izradili kružić-križić, čičak puzle  pa čak i tetris


Taktilna slikovnica omogućuje poseban doživljaj „čitanja prstima”, a može se definirati kao knjiga u kojoj su osim teksta prilagođene i slike. Napravljena je tako da je slijepo ili slabovidno dijete može percipirati putem dodira
Festival znanosti,  manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti u Zadru, započela je jučer mnoštvom edukativnih događanja.
U arheološkom muzeju tijekom cijelog  dana pod vodstvom Frane  Šunića i Željke Kucelin održavane su radionice s didaktičkim igračkama  Znanje je ključ. Učenice prvih i drugih razreda osnovne škole Petra Preradovića  imale su prilike isprobati igračke iz prve i druge serije muzejskog majstora Šunića. Uz atraktivne  puzle, učenici su  uz pomoć voditelja odgovarali i na povijesna pitanja na temu antike na našim prostorima. Valjalo je tako imati znanje i o arenama, gladijatorskim igrama,  ali i o kršćanskoj ostavštini. Za nagradu, igračke u obliku Donata, urne i  škrinje otvarale su svoju unutrašnjost i skrivale nagrade.
U Sveučilišnoj knjižnici na Novom kampusu, održavala se, pak, druga strana kreativne pedagogije. Održana je izložba Prstopriče, projekta  koji je aktivirao studente Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, koji  su se dali u izradu taktilnih slikovnica. Rezultati tu bili iznimni, od  uprizorenja ribara Palunka I.Brlić Mažuranić, koje su izradile Petra  Mičić i Josipa Čerina, pa do iznimnog didaktičkoga koncepta sastavljenog od igara kao što su kružić-križić, čičak puzle pa čak i tetris, koje je  izradila Vlatka Vraničar.
Inače, taktilna slikovnica omogućuje poseban doživljaj „čitanja prstima”, a može se definirati kao knjiga u kojoj su osim teksta prilagođene  i slike. Napravljena je tako da je slijepo ili slabovidno dijete može percipirati putem dodira. Kako je korisna za njih, tako je korisna i za drugu  djecu koja imaju senzorne smetnje, pojasnila je Smiljana Zrilić  s Odjela  za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
– Studenti su napravili zaista dobar posao, tako da bi bilo dobro kada  bi se na ovakav način ilustrirali i udžbenici za djecu, naglasila je Zrilić.
Taktilna slikovnica se u izdavaštvu pojavila relativno nedavno te je  vrlo malo zastupljena na tržištu. Zahtijeva vrlo složen postupak izrade  koji ne dopušta njenu strojnu serijsku proizvodnju, stoga je to bio poticaj studentima ovog odjela  da pristupe njihovoj izradi. Radovi studenata, koji su predstavljeni na izložbi, izrađeni su u sklopu kolegija Hrvatska dječja književnost, a jučer su ih praktično testirali i mališani vrtića Voštarnica, koji su slikovnicama bili iznimno zabavljeni. Najbolji je  to dokaz da su slikovnice – pun pogodak.