Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Procesiju će predvoditi kardinal Vinko Puljić

17.04.2016. 22:00
Procesiju će predvoditi kardinal Vinko Puljić


Na sam blagdan, navečer će s početkom u 21 sat biti svečano otvoren Hrvatski dom „Đili” 1910 kod Gospinog stola. Naime, ovogodišnje obilježavanje Gospe Loretske dijelom će biti posvećeno i Nogometnom klubu Arbanasi. NK Arbanasi je u svojoj povijesti nekoliko puta mijenjalo ime, a osnovan je 1910. pod imenom Zmaj
Prvi put u povijesti, procesiju na blagdan Gospe Loretske u  Arbanasima predvodit će jedan kardinal. Riječ je o kardinalu Vinku Puljiću koji će 10. svibnja u 18 sati predvoditi i misu u crkvi Gospe Loretske  u Arbanasima. To je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji najavio predsjednik Društva zadarskih Arbanasa Enio Grdović. Zadarski Arbanasi  priredili su bogati kulturno-umjetnički i zabavni program kojim će se  obilježiti i 290 godina od dolaska Arbanasa iz Barske nadbiskupije u  predgrađe Zadra.
Odmah iza 1. svibnja, u dvorani knjižnice u Arbanasima, Anđelo Jurlina će imati svoju petu izložbu. Izložbu pod nazivom u svijetu apstrakcije, otvorit će je akademski slikar Boris Žuža. Istog dana upriličit će se i  predstavljanje knjige Sveti Šimun prorok – pretisak i crtice autora Darija  Tikulina i Enija Grdovića.
– Predstavljači knjige bit će Željko Kolić, Mario Vidaić i Tomislav Marijan Bilosnić. Bit će to i prigoda u kojoj će se najaviti uporaba poštanskog  žiga na Dan Gospe Loretske 10. svibnja u povodu 100 godina Hrvatske  pučke knjižnice u Arbanasima. Sve poštanske pošiljke odaslane tog dana  iz Zadra, nosit će ovaj biljeg, rekao je Enio Grdović na početku tiskovne  konferencije u knjižnici u Arbanasima.
Dan poslije Domenico Duca predstavit će svoju knjigu Numografija i  sigilografija grada Zadra. Kako je sam autor rekao, godinama se znalo za  postojanje bizantskih biljega u Zadru, ali ih nitko nije vidio. Sasvim  slučajno, doznalo se da njihove slike postoje u Madisonu, na Sveučilištu  Wisconsin u SAD-u. Tom prilikom odat će se i posebna zahvala glavnoj  knjižničarki Kerry Kresse koja je omogućila uvid u dokumentaciju američkog sveučilišta. Predstavljači knjige bit će Šime Perović iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, Dejan Filipčić iz Arheološkog muzeja u Zadru i  predsjednik udruge Starinar iz Zadra Ivica Ćurković.
Stara tvornica duhana za zadarske Arbanase uvijek će biti Muška  učiteljska preparandija i rasadnik hrvatskih učitelja o kojoj će petog svibnja govoriti poznati publicist Pavao Jerolimov. U glazbenom dijelu nastupit će novoosnovana klapa Sveti Mihovil iz Pridrage.
Na sam blagdan, navečer će s početkom u 21 sat biti svečano otvoren  Hrvatski dom „Đili” 1910 kod Gospinog stola. Naime, ovogodišnje obilježavanje Gospe Loretske dijelom će biti posvećeno i Nogometnom klubu Arbanasi. NK Arbanasi je u svojoj povijesti nekoliko puta mijenjalo  ime, a osnovan je 1910. pod imenom Zmaj.
– Godinu dana prije splitskog Hajduka, zadarski Arbanasi imali su svoj  nogometni klub nazvan po nadbiskupu Vicku Zmajeviću najzaslužnijem  za dolazak Arbanasa 1726. iz Barske nadbiskupije u Zadar, rekao je na  kraju tiskovne konferencije Enio Grdović.