17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 24.travnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Zadar
RSS feed
Današnji broj
Zadar
Povratak
Zadarska županija za uskrsni vikend 'odradila' 23 tisuće noćenja
Piše: Z L
Rezultati za prvu polovicu travnja su odlični i vjerujemo da će se nastaviti i u ostatku mjeseca. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog dijela turističke godine, rekao je ministar turizma Gari Cappelli
Foto: Zvonko KUCELIN
I Zadar je bilježio lijepe turističke brojke

Optimistične najave odličnog uskrsnog vikenda potvrdili su prvi rezultati sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te sustava eCrew koji sadrži podatke u nautičkom charteru. Tijekom Uskrsa i produženog vikenda, od 14. do 17. travnja, u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja. U usporedbi s Uskrsom i povezanim produženim vikendom prošle godine, riječ je visokom porastu u dolascima od 68 posto i 94 posto u noćenjima.

Na petom mjestu

- Rezultati za prvu polovicu travnja su odlični i vjerujemo da će se nastaviti i u ostatku mjeseca. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog dijela turističke godine, te da postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija. Prije samih uskršnjih blagdana, u travnju smo imali porast noćenja od oko 50 posto što je izniman rezultat posebice uzme li se u obzir da je travanj prvi mjesec u godini u kojem se ostvaruju višemilijunska noćenja, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva turizma. Cappelli je izrazio uvjerenje da će se ovakvi dobri rezultati nastaviti i kroz sljedeća dva mjeseca prije same ljetne sezone.

Najviše noćenja ostvarila je Istra, 134 tisuće noćenja, a odmah iza je Kvarner s gotovo upola manje noćenja, 70 tisuća. Slijede Dubrovačko-neretvanska županija (57 tisuća noćenja), Splitsko-dalmatinska županija s 47 tisuća noćenja, dok je Zadarska županija s 23 tisuće noćenja na petom mjestu. Grad Zagreb zabilježio je 20 tisuća noćenja, Šibensko-kninska županija 14 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija devet tisuća noćenja. Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s oko četiri tisuće noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja je ostvareno u Dubrovniku (44 tisuće noćenja), Poreču (28 tisuća noćenja) i Rovinju (26 tisuća noćenja), dok je po vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno u hotelima (235 tisuća noćenja), objektima u domaćinstvu (65 tisuća noćenja) i kampovima (48 tisuća noćenja).

Nijemci na prvom mjestu

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (90 tisuća noćenja), Italije (41 tisuća noćenja), Austrije (41 tisuća noćenja), Francuske (16 tisuća noćenja) i Slovenije (15 tisuća noćenja), dok su domaći turisti ostvarili 46 tisuća noćenja.

- Nastavak rasta turističkog prometa u pred i posezoni iznimno je bitan za povećanje prihoda u turizmu i omogućavanje aktivnog poslovanja za sve turističke, ali i ostale djelatnosti koje se obavljaju popratno uz turizam koje aktivno doprinose povećanju konkurentnosti turizma, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli, a iz Ministarstva su dodatno istaknuli kako odlični rezultati turističkog prometa ostvareni tijekom produženog vikenda potvrđuju najave o vrlo uspješnom travnju, koji će u usporedbi s lanjskim biti znatno bolji, odnosno tijekom kojeg se također očekuju dvoznamenkasti porasti turističkog prometa.

Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr