Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ono što nije uspjela polomiti bura, dokrajčit će posolica

17.05.2011. 22:00
Ono što nije uspjela polomiti bura, dokrajčit će posolica


Ovo što vidite ovdje je elementarna nepogoda širokih razmjera. Stoga s ovog mjesta poručujem općinskim vlastima u Ražancu i načelniku Dragutinu Miočiću da hitno oforme Povjerenstvo sa zadatkom da detaljno obiđe teren, da se evidentiraju štete te da se u konačnici proglasi elementarna nepogoda – Šime Miletić


Jaka bura s orkanskim udarima koja je dosezala brzinu od 60 do 70 čvorova na sat, prouzročila je u vinogradima, poljima, maslinicima, voćnjacima te na povrtlarskim kulturama Ražanca i njegove šire okolice velike materijalne štete. Od olujnih udara bure koji su bili najsilovitiji u noći s nedjelje na ponedjeljak te čitavog ponedjeljka, najveće štete katastrofalnih razmjera ipak su pretrpjeli vinogradi koji su ove godine izvanredno rodili, a u kojima se upravo rastom zahuktala mlada loza. Da je tome zaista tako i sami smo se mogli uvjeriti u okolici Ražanca u pratnji ražanačkih vinogradara koji su tek nakon što je bura “opala” jučer mogli obići svoja polja i vinograde. Od naleta bure koji su na mahove dostizali i sto pedeset pa i više kilometara na sat, u vinogradima je polomljena loza, mladi grozdovi su pokidani i porazbacani leže uokolo, a lišće je pokriveno debelim naslagama morske soli. Osim u vinogradima, primjetne su štete u voćnjacima, u kojima je bura lomila granje i kidala mlade plodove. Ništa bolje stanje nije na tek nedavno zasađenim plantažama paprike, rajčice, lubenica, kao i usjevima pšenice i ječma, kojih je jaka bura jednostavno sastavila sa zemljom.
Na lokalitetu podno Škulića glavice susreli smo u vinogradu jednog od najpoznatijih ražanačkih vinogradara Šimu Miletića u pratnji susjeda mu Ivice Duševića. Šime sav u očaju i još ne vjerujući što mu se to u dva dana dogodilo te pomalo suznih očiju gleda nasade debita, bile brajde, plavine i francuskog siracha.
– Ovo je katastrofa od koje će se naši vinogradi teško oporaviti. Po mojim prvim procjenama od 4.000 trsova vinove loze u nepovrat je otišlo oko 50 posto roda. Ono što bura nije uspjela polomiti i počupati najvjerojatnije će dokrajčiti posolica. Ako bi sada ubrzo pala kiša još bi se nešto moglo spasiti, no ako dođe do rosnih jutara sve će jednostavno otići u papar, kazuje nam Šime pokazujući nam trs koji je bura doslovno ogolila do kože.
– Ništa bolje stanje nije ni u vinogradima mojih sumještana. Do nas također dopiru vijesti da se slično dogodilo i u našim susjednim mjestima Jovićima, Ljupču, Radovinu, a posebno susjednoj Rtini. Ovo što vidite ovdje je elementarna nepogoda širokih razmjera. Stoga s ovog mjesta poručujem općinskim vlastima u Ražancu i načelniku Dragutinu Miočiću da hitno oforme Povjerenstvo sa zadatkom da detaljno obiđe teren, da se evidentiraju štete te da se u konačnici proglasi elementarna nepogoda, poručuje vinogradar Šime Miletić.