Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Alvir: Zemuničani neće nositi zaštitne maske

17.05.2012. 22:00
Alvir: Zemuničani neće nositi zaštitne maske


Zemuničani nikad neće nositi zaštitne maske. Usprkos obećanjima o najmodernijem postrojenju Centra za gospodarenje otpadom kod Biljana Donjih, borit ćemo se sa svim sredstvima da ne dođemo u poziciju žitelja koji već dvije godine trpe smrad koji se širi oko uređaja za odvodnju Centar kod Gradskog groblja.
Život im je sasvim nepodnošljiv a i njima su obećani najmoderniji uređaji bez ikakvih neugodnih mirisa, poručio je Marko Alvir, predsjednik KUD-a  Sv. Kata, s današnje konferencije za novinare održane u Općinskoj vijećnici u Zemuniku.
– Životi više od 12 tisuća ljudi, izvori dragocjene vode te nadaleko poznata ravnokotarska poljoprivreda ugroženi su uspostavom Centra  kod Biljana Donjih. Nismo protiv izgradnje takvoga Centra, ali tražimo da se dislocira na drugo mjesto, poručili su to članovi inicijativnog odbora sastavljenog od predstavnika Zemunika i okolnih sela, odnosno naselja. svih većih općina Ravnih Kotara.
– Ne želimo da se naša djeca truju i obolijevaju od karcinoma, to nam djeca i unuci nikad neće oprostiti, naglasio je Alvir.
Nazočni na konferenciji su izričito ustvrdili kako ne žele da ih prikazuju kao šačicu ruralnih, agrarnih i nepismenih mještana starije životne dobi.
Najzanimljivije je kako Hrvatske vode nisu dale suglasnost projektu jer se nalazi u trećoj zoni vodozaštite.
– Na a potpisivanje peticije protiv pogona u Biljanima Donjim, koju je u dva dana potpisalo čak 840 punoljetnih žitelja, odlučili smo se nakon izjave ministrice Mirele Holly kako će ubrzati ishođenje vodopravne suglasnosti. Njoj su prezentirane krive informacije, kazao je predsjedavajući inicijativnog odbora Zdravko Belušić, ističući pritom kako će peticiju s najmanje 3.000 potpisa uskoro poslati svim mjerodavnim institucijama, ministarstvima, te županijskim vlastima.