Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obitelj je oaza mira i vježbaonica duha

17.05.2012. 22:00
Obitelj je oaza mira i vježbaonica duha


U povodu Međunarodnog dana obitelji danas je u organizaciji Obiteljskog centra Zadarske županije održana javna tribina na temu ovogodišnjeg obilježavanja „Usklađivanje obiteljskih i radnih uloga”.
Kako kvalitetno balansirati između ove dvije uloge, a sačuvati vrijednost obitelji, posebno u novim gospodarsko-demografskim prilikama, kroz kratka predavanja odgovorili su stručnjaci, psiholozi i socijalni radnici: Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije, Gina Lugović iz Obiteljskog centra Šibensko-kninske županije, Ivana Dujić, vanjski suradnik Obiteljskog centra Zadarske županije, Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma iz Zagreba i Ivana Dobrotić, znanstvena novakinja na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.
Na samom početku prisutne je pozdravio dr. Josip Kraljić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb koji je pohvalio rad Obiteljskog centra.
–  Broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj sve je manji, broj rođene djece također, a broj umrlih u odnosu na broj rođenih sve veći. Osim toga, što se tiče usklađivanja obiteljskih i radnih uloga, sve je manje radnih mjesta pa neki i nemaju što usklađivati. To je naša realnost. Ali osobno mogu reći da da je obitelj čovjekov najveći uspjeh. Obitelj je oaza mira, vježbaonica duha, emocionalna potpora, ogledalo vlastite vrijednosti. Nijedna neprospavana noć, nijedna suza ili briga za dijete nije uzalud. Voljeti dijete znači upoznati ga, imati dovoljno vremena za njega i pomoći mu da se razvija u ono što jest, a ne ono što mi želimo da bude. Ako nismo uspjeli, trebamo se mijenjati i sačuvati obitelj, poručio je dr. Kraljić.
Na tribini su bili i predstavnici Grada Zadra, Caritasa Zadarske nadbiskupije, ustanova s područja zdravstva i socijalne skrbi, obiteljskih centara drugih županija, udruga srodnog područja.
Kako je rekao Vučenović, demografska kretanja prema manjim kućanstvima dovela su do toga da je šira obitelj manje dostupna u brizi za djecu, a zaposlenim roditeljima je sve teže balansirati između obaveza.
–        Osim toga, sve se kasnije stupa u brak i kasnije dobivaju djecu pa su već i njihovi roditelji stariji i trebaju brigu, umjesto da kao ranije, bake i djedovi pomažu njima. Svjedoci smo sve ranijeg prekidanja porodiljnog dopusta, a razdvajanje majke od djeteta već nakon šest mjeseci djetetova života za njega je traumatično i može imati posljedice. Raste i broj nestandardnih radnih sati, noću ili navečer, a posao se sve češće nosi kući…, naveo je Vučenović.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU