Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Talijanski ribari uništili mreže hrvatskih ribara kod Dugog otoka

17.05.2012. 22:00
Talijanski ribari uništili mreže hrvatskih ribara kod Dugog otoka


Dvadesetak talijanskih ribarica na otvorenom su moru, 80 milja od svoje obale a svega 24 od hrvatske, namjerno pokidale šest kilometara mreže u vlasništvu Saše Elesa, ribara koji zapošljava 20 ljudi


To što smo ja i moji radnici od talijanskih ribara doživjeli na otvorenom moru, 24 milje od Dugog otoka, je gusarenje i čisti teroristički čin. Bahati su, drski, agresivni i svojataju područje ZERP-a, a mi, hrvatski državljani, potpuno smo nezaštićeni i nemamo se kome obratiti. Pitam se dokle ovako, što sutra – kaže 47-godišnji Krčanin Saša Elez, kapetan ribarskog broda Virginija l koji je u četvrtak ujutro međunarodni incident u ZERP-u prijavio Pomorskoj policiji u Zadru.
S jedne strane u sukobu su sudjelovali on i njegove posade na brodovima Virginija l i Bonita, a s druge dvadesetak talijanskih koćarica koje su ih opkolile, a potom im namjerno uništile mreže potopljene na četiri postaje. Na vezu u Gaženici on i njegova posada od jutra su pregledavali ono malo ribarskog alata što su nakon incidenta spasili. Zbrojili su oko 120 tisuća kuna direktne štete, no daleko je veća ona indirektna jer su ostali bez sredstava za rad.
Eles se sa svojim posadama otisnuo na otvoreno more još u četvrtak navečer po već uhodanoj praksi nakon čega su bacili mreže. U subotu navečer pokupili su prvu turu i ulov odvezli u Zadar nakon čega su se vratili. Sve je teklo nekim ustaljenim ritmom do nedjelje kad zbog nevremena, odnosno jake bure i mraka, nisu uspjeli dići mreže. Tog su se posla prihvatili u utorak ujutro, a tad su primijetili i prvu talijansku koću koja je plovila ravno na njihove mreže iako su one uredno bile označene “sinjalima”.
– Odmah sam s njihovom posadom pokušao stupiti u kontakt preko međunarodnog radio kanala na frekvenciji 16 koju su svi pomorci dužni slušati, no bilo je uzaludno. Nije se odazivao, ali se odjednom okrenuo i nastavio “vući” na suprotnu stranu pa sam mislio da je sve gotovo. Nastavio sam s poslom, a onda na svega 50 metara ugledao ponovno istu koću. Zakačili su nam mrežu i skoro i sidro pokupili – prisjećao se Eles dodajući kako su njegovi ribari mahali kabanicama, dovikivali, a on sam da je pokušao privući pažnju kapetana koji je stajao na komandnom mostu, no da je on okrenuo glavu. Tad im je bilo jasno kako u cijeloj toj priči nema slučajnosti pa su užurbano započeli dizati mreže. No njima nije bilo dovoljno to što su im pokidali jednu mrežu, već su krenuli i na drugu. Pokušali su im se brodom ispriječiti i jedva izbjegli havariju.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU