Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Fotografije srednjovjekovnih gradova i utvrda

17.05.2016. 22:00
Fotografije srednjovjekovnih gradova i utvrda


Autori izložbe su Tomislav Rosandić kao autor fotografija i kustosica Arheološkog muzeja iz Zagreba Maja Bunčić. Osnova izložbe je zajednička knjiga na kojoj ovaj dvojac radi
U sklopu programa u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana Muzeja, u Arheološkom muzeju Zadar otvorena je izložba fotografija Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva. Autori izložbe su Tomislav Rosandić kao autor fotografija i kustosica Arheološkog muzeja iz Zagreba Maja Bunčić. Osnova izložbe je zajednička knjiga na kojoj ovaj dvojac radi, pa se tako na nju naslonila i sama ideja o izložbi, pojasnio je Rosandić.
– Nit vodilja je bila da se pokažu pejzaži koji su malo teže dostupni. Popeti se na ta brda, prolaziti kroz šikare… Bilo je i krvi i znoja, ali na kraju sam zadovoljan objavljenim.
Izložbom fotografija starih srednjovjekovnih gradova i utvrda iz objektiva ovog fotografa predstavio se segment povijesti Hrvatske kao zemlje izuzetno bogatog arheološkog naslijeđa.
– Stari gradovi i utvrde pripadaju kategoriji nepokretne kulturne baštine i imaju svojstvo kulturnog dobra. Odabir je bio težak, pojasnila je kustosica Bnčić, jer je riječ o dijelu kulturne baštine koja je jako zastupljena na području republike Hrvatske. Uz to, Rosandić je napravio veliku seriju fotografija na puno lokaliteta pa je bilo ‘problema’ prilikom selekcije, kazala je.
Na izložbi su, pomoću samostojećih plakata postavljenih u izložbenom prostoru, predstavljeni neki od najznačajnijih i najdojmljivijih arheoloških spomenika i nalazišta u Hrvatskoj.
Ideja je bila da izložba bude predstavljena kroz tridesetak fotografija, no zbog ograničenog prostora taj broj je malo smanjen pa je prikazano njih 17. U izložbi nedostaje fotografija Klisa, zbog male nezgode s eksponatom, no to će biti nadoknađeno u idućim izložbama. Kako je izložba postavljena u Dalmaciji fokus je stavljen na dalmatinske županije. Prikazana su četiri lokaliteta iz Zadarske županije, po tri lokaliteta iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a ostali su iz drugih regija Hrvatske.