Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pjesma i ples ispred punog kazališta

17.05.2016. 22:00
Pjesma i ples ispred punog kazališta


– Potrudili smo se i uz pomoć Grada Zadra došli smo do originala biste Mihaela Kajfeša. Napravljena je replika, iste one biste koja je i ranije ovdje stajala. To nas ispunjava radošću, a mene posebno jer sam i sama bila učenica ove škole i radim ovdje 35 godina. Ovo je za mene jedan emotivan trenutak koji me oduševio, rekla je Pera Martinac
U Osnovnoj školi Petra Preradovića jučer su svečanim programom proslavili Dan škole. Svečanost je započela u školskom dvorištu otkrivanjem biste Petra Preradovića koja je ponovno postavljena nakon četiri godine. Na to je posebno bila ponosna Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića.
Nekić i Preradović
– Svečanost obilježavanja Dana škole ove godine je tim veća jer otkrivamo i tek postavljenu bistu Petra Preradovića. Potrudili smo se i uz pomoć Grada Zadra došli smo do originala biste Mihaela Kajfeša. Napravljena je replika, iste one biste koja je i ranije ovdje stajala. To nas ispunjava radošću, a mene posebno jer sam i sama bila učenica ove škole i radim ovdje 35 godina. Ovo je za mene jedan emotivan trenutak koji me oduševio, rekla je Pera Martinac.
Osnovna škola Petra Preradovića s radom je započela davne 1945. godine, a 1952. dobila je naziv OŠ Petar Preradović i od tada djeluje pod tim imenom. Generacije Zadrana pohađale su ovu jedinu školu na Polutoku. Sadašnjim generacijama jučer je na svečanosti obilježavanja Dana škole puno uspjeha zaželio i gradski pročelnik Joso Nekić.
– Želim vam da svoje školske dane provedete najljepše što možete. Također želim da se iz godine u godinu prisjećamo našeg Petra Preradovića. Želim da svi zajedno napravimo najbolje za naš grad i državu, poručio je Nekić.
Bogat prigodni program
Učenici su se osvrnuli i na lik i djelo Petra Preradovića. Istaknuli su kako su o njegovoj ljubavi prema hrvatskom jeziku i domovini svjedočile generacije učenika škole. Njegove pjesme su zasluženo, već desetljećima u udžbenicima hrvatskog jezika.
Nakon pjesme “Dite zadarsko” u izvedbi školskog zbora, bistu poznatog hrvatskog književnika otkrili su Pera Martinac, Joso Nekić i bivši ravantelj Mile Marasović koji se također zalagao za njezino vraćanje u dvorište škole.
Nakon domjenka, svečanost obilježavanja Dana škole nastavljena je u zadarskom HNK.
U svečanom programu pokazali su sve što su svi učenici od prvog do osmog razreda radili tijekom godine. Pokazali su sve njihove postignute uspjehe na natjecanjima i ostalim aktivnostima.
Svečani program, kako i priliči, nastavljen je u slavljeničkom raspoloženju, uz pregršt pjesme i plesa, i to u izvedbi talentiranih učenika. Svi prisutni uživali su u bogatom i veselom programu, dostojanstvenom, kako i spada kada se obilježava Dan škole. 
Obilježavanju Dana škole Petra Preradovića nazočili su i ravnatelji svih zadarskih osnovnih škola, ali i roditelji učenika koji pohađaju ovu školu.