Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SSSH i Liburnija potpisali kolektivni ugovor

17.05.2016. 22:00
SSSH i Liburnija potpisali kolektivni ugovor


Nema uspješne tvrtke koja nema barem većinu zadovoljnih radnika, a ovaj kolektivni ugovor na jedan pisani način oživotvoruje ono što njegujemo već više od 20 godina u praksi, kazao je Šimunov
U Teritorijalnom uredu SSSH-a u Zadru jučer je potpisan prvi kolektivni ugovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske te Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Liburnije. Pregovori su, kako je naznačeno na sastanku, trajali dugih godinu dana, ali su na zadovoljstvo i radnika i uprave Liburnije konačno privedeni kraju.
Potpisivanju Kolektivnog ugovora bio je nazočan predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak, predsjednik SSSH Mladen Novosel, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar Vedran Uranija i članovi pregovaračkih timova. U ime Grada ugovor su potpisali pročelnici Grozdana Perić i Ivica Katić.
Radnik nije rob
Lisičak se zahvalio sindikalnim povjerenicima koji su sudjelovali u ovim dugim pregovarima, a posebno gradonačelniku Božidaru Kalmeti.
– On nas razumije i omogućio nam je da uđemo u ove pregovore. Zahvaljujem se i kolegama iz Grada Zadra koji su uložili truda da dovedemo do kraja kolektivni ugovor, kao i direktoru Liburnije i Sindikatu prometnih radnika u Zadru. Ovo je jedan viši nivo demokracije, priznavanje da radnik nije samo rob nego da ga se cijeni i da ima prava koja mu zakonom pripadaju – kazao je Lisičak.
Zadovoljan je ugovorom i Mladen Novosel, ističući kako mu je čast biti u gradu koji je proglašen najljepšim u Europi, a turističkoj slici grada zasigurno pridonose i djelatnici Liburnije.
– Kolektivni ugovor je dvostrani akt i odraz jednog kvalitetnog socijalnog dijaloga. Puno gledamo na neke zapadne zemlje poput Švedske i Danske, ali nitko ne obraća pažnju na to da je radno zakonodavstvo u tim zemljama uglavnom regulirano kolektivnim ugovorima, a ne radnim zakonima. Mi smo zemlja u tranziciji i svakoj novoj vladi moramo dokazivati što je to kolektivni ugovor te da on nije samo interes radnika, već i poslodavca koji pridonosi boljoj produktivnosti – poručio je Novosel.
Svijetli primjer
Glavni sindikalni povjerenik Liburnije, Samir Milat, napomenuo je kako je ovaj događaj svijetli primjer za radnike u situaciji kada oni u državi gube svoja prava. U ime Grada Zadra nazočnima se obratila pročelnica za financije, Grozdana Perić.
– Zahvaljujem se svima na izuzetnom trudu i razumijevanju tijekom pregovora sa željom da ispunimo očekivanja koja smo sebi zadali. Mislim da smo napravili veliku stvar, a nama je velika odgovornost da se ovo i ispoštuje.
Direktor Liburnije, Edvin Šimunov, naglasio je kako je ovaj kolektivni ugovor novi temelj između poslodavca i radnika.
– Nema uspješne tvrtke koja nema barem većinu zadovoljnih radnika, a ovaj kolektivni ugovor na jedan pisani način oživotvoruje ono što njegujemo već više od 20 godina u praksi. Moramo zajedno stvoriti pretpostavke da ova materijalna prava u budućnosti daju zadovoljnije radnike, a ono što me posebno veseli je novost da nije potpisano nešto što se ne može ispuniti. Uspjeli smo u prihvaćanju realnosti gospodarskog okruženja i uronjenosti u probleme Zadra i županije – poručio je Šimunov.