17 °C
Online izdanje
Srijeda, 24.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
O Boki se ne razgovara, u Boku se putuje, pa se onda o njoj pjeva i priča
Piše: Velimir Brkić
Foto: Vedran SITNICA

U zadarskoj Gradskoj loži u utorak navečer održano je predstavljanje knjige prof. dr. sc. Vande Babić Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke kotorske. Moderator rijetko viđene i doživljene promocije je bio dr. sc. Nenad Vertovšek.

Uz autoricu knjige, profesoricu Filozofskog fakulteta u Zadru, knjigu su predatavili dr. sc. Tado Oršolić, prof. dr. sc. Pavuša Vežić i prof. dr. sc. Josip Lisac.

- Autorica polazi od bokeljske baštine s kojom je zavičajno povezana. Tu hrvatsku dionicu bokokotorske književnosti autorica je nastojala usustaviti unutar književnosti i kulture Crne Gore, koristeći se pritom tradicionalnim filološkim metodama i naukom kulturalnog pamćenja, naglasio je Lisac.

Predstavljanje knjige, koje je bilo doista nešto posebno, organizirali su Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i HKD Napredak Zadar.

- Autorica se koristi svim dosadašnjim analizama tematike, tradicionalnim filološkim metodama i zaokruživanjem kroz teoriju kulturalnog pamćenja, koji zajedno daju širu i dublju sliku vrijednosti bokokotorske književnosti i običaja, pasionske baštine i općenito bitnih odlika kulturalnog, književnog i narodnog pamćenja, zaključio je jezikoslovac Josip Lisac.

Knjiga sadrži dva temeljita poglavlja, kulturalno pamćenje i (p)ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke, te poglavlje o pasionskoj baštini Boke Kotorske, a koji se prožimaju i daju dublje značenje analizi hrvatske kulture i književnosti tog područja, te odrazima i utjecajima i hrvatske kulture i crnogorske kulture.

- Boka Kotorska u svojoj je kulturnoj i društvenoj povijesti te književnim, umjetničkim i duhovnim djelima neizostavno povezana sa cijelom istočnom obalom Jadrana, što tu kulturu i čini sastavnim dijelom jedinstvene i cjelovite hrvatske kulture, ističe Pavuša Vežić te predlaže:

- Sveučilište u Zadru bi trebalo poticati osnivanje Instituta o Boki kotorskoj, mišljenja je Vežić.

Ulomke knjige su čitali Gabrijela Meštrović-Maštruko i Ivica Antić, dok je predstavljanje knjige svojim nastupom uveličala mješovita klapa Maraška.

- Ova nova knjiga autorice Vande Babić još je jedan vrijedan nastavak njenih dugogodišnjih istraživanja i rezultat dva desetljeća bavljenja Bokom, proizišla i iz širih kulturnih i kulturoloških izričaja, poezije, priča, legendi, ali i kao doprinos dubljem razumijevanju bokokotorske književnosti i posebnosti u odnosu na crnogorsku književnost i međupovezanosti dvaju kultura i književnosti, kazao je moderator Vertovšek.

Nakladnik ove zanimljive i poticajne knjige je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

- O Boki se ne razgovara, u Boku se putuje, pa se onda o njoj pjeva i priča, poručila je autorica Vanda Babić pozvavši sve nazočne u Gradskoj loži na put u Boku.

U uvodnom govoru su se obratili prof. dr. sc. Rafaela Božić, pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku, Marija Vučinović, ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Crne Gore, a u ime nakladnika Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Hrvata Crne Gore.

- Iako su danas brojčano u manjini, važnost Bokeljskih Hrvata za Boku Kotorsku ne ogleda se u njihovoj brojnosti, već u doprinosu kulturnoj baštini Boke, koji je nesrazmjerno veći od današnjeg etničkog udjela Hrvata, rekao je Deković.

Jedan od poznatijih Bokelja bio je Vicko Zmajević, barski i zadarski nadbiskup, znameniti crkveni dostojanstvenik, pisac i političar.

- Njegovom zaslugom kraj Zadra je u prvoj polovici 18. stoljeća naseljeno više od 500 arbanaških izbjeglica, čime je utemeljio naselje Arbanasi, naglašeno je na predstavljanju knjige.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr