Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Plenković: Zadar je doživio najveći procvat na obali

17.05.2017. 22:00
Plenković: Zadar je doživio najveći procvat na obali


Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nazočio je jučer predizbornom skupu svoje stranke na zadarskoj Plovaniji. Pozdravljajući stranačke kandidate za gradonačelnika i župana, Branka Dukića i Božidara Longina, Plenković je rekao kako je Zadar doživio najveći procvat od svih gradova na obali, dok je Zadarska županija, jedna od najjačih županija kad se govori o snazi HDZ-a. Plenković je poručio kako je HDZ stranka desnog centra koja ima svoju vertikalu.
– Ta vertikala izrazito je bitna za razvoj Zadra i njegovu županiju. Bitno je, s obzirom na situaciju u kojoj se Europa i Hrvatska nalaze, da osvijetlimo jedan trend. Živio sam nekoliko godina u Francuskoj gdje dijele stranke na one koje imaju kapacitet upravljanja i one koji to nemaju. Stranke s velikom maticom i potporom naroda, a to smo mi, imaju dovoljan broj stručnjaka koji na osnovu znanstvene spoznaje formuliraju javne politike. Te stranke traže racionalna rješenja i odgovorno pristupaju upravljanju državom. Tu se ne rade podjele. No, ima i onih trendova u Europi i kod nas koji dolaze do izražaja sa strelovitim razvojem komunikacija. Objektivno, malo tko uopće provjerava njihove informacije i točnost. Hrane se nedovoljno provjerenim informacijama. Takve stranke imaju prosvjedni i antisistemski refleks. Tako se i na našoj nacionalnoj razini vidjelo tko je ozbiljan i tko je sustavan. U tom trenutku oni pokazuju svoj refleks koji je, za razliku od našeg graditeljskog, rušilački. Kad se razmakne sva ta šuma informacija, tada je jasan odabir na izborima. To su oni pouzdani i sustavni koji nalaze rješenja za krupna pitanja, poručio je predsjednik HDZ-a na čelu države.
Hrvatski premijer pohvalio se i kako niz tromjesečja raste BDP, projekcije rasta su 3,2 posto, dok EU komisija kaže 2,9 posto. Javni dug smanjen je na 84 posto. Proračunski manjak sveden je na 0,8 posto što je najbolji rezultat od 2002., od kad se ta statistika vodi. Rastu industrijska proizvodnja, zaposlenost i izvoz. Nakon dugih godina pala je nezaposlenost ispod 100 tisuća nezaposlenih, a te trendove, kaže Plenković, vide i drugi.
– Pred vama je vrlo jednostavan izbor. Želite li da Hrvatska krene i dalje putem ekonomskog rasta i dizanja standarda? Da izrazito teškim situacijama pristupimo odgovorno? U slučaju Agrokor vidjeli smo da nam prijeti veliki plimni val prema hrvatskoj ekonomiji, na radna mjesta i financijski sustav. Nismo reagirali da je to privatna kompanija, nek ide u stečaj pa što bude. To za nas u HDZ-u, koji imamo odgovornost prema narodu, nikad nije bila opcija. Nismo posegnuli niti za nacionalizacijom jer bi sve obveze preuzeli na leđa poreznih obveznika. Izvanredne okolnosti tražile su izvanredne mjere. Dali smo vrijeme u sljedećih godinu dana da privremena uprava napravi restrukturiranje društva i zadrži radna mjesta. To je politika naše Vlade i vodite računa o tome kad u nedjelju izađete na izbore, rekao je Plenković.
Plenković je pozvao članove i simpatizere da ne nasjedaju na neistine kako je HDZ pripremio zakon da bi spasio kaznenog progona jednog čovjeka.
– Naša stranka zna što je trodioba vlasti, zaključio je Plenković ispred zgrade Mjesnog odbora Plovanija i velikog broja građana.


Prije skupa na Plovaniji, Plenković je obišao novoobnovljeni Sportski centar Višnjik. S rekonstrukcijom i značajem Višnjika upoznao ga je gradonačelnik Božidar Kalmeta uz pomoć direktora Višnjika Denisa Karlovića. Kalmeta je najavio i kako slijedi izgradnja otvorenog plivačkog bazena sa skakaonicom, a posebno se pohvalio činjenicom da je s postavljanjem rasvjete, Višnjik pun sportaš i rekreativaca sve do ponoći.