Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Košarku je izmislio Pino Giergia

Autor: Luka Perić

17.06.2010. 22:00
Košarku je izmislio Pino Giergia

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Legenda je govorila da je košarku izmislio James Naismith, trener ragbi momčadi springfildskog koledža i to 1891. godine, kako bi momčadi omogućio trening izvan glavne sezone. Koševi su navodno bili na podu, igrači su bacali jajoliku loptu, a pravu popularnost, kaže mit, sport je dobio kad su koševi podignuti a lopta postala okrugla. Prema tadašnjim svjedočenjima, igrala se čak na Olimpijadi 1936. godine.
Tračak sumnje pojavio se zbog slogana koji je iznikao u našem gradu, a po kojem je “Bog stvoria čovika, a Zadar košarku”. No misterij je napokon riješen ovih dana. Košarku nije izmislio Zadar, nego Giuseppe Giergia, uz Krešu Ćosića najveći zadarski košarkaš svih vremena i dugogodišnji dužnosnik u istom klubu. Dokaz tome je njegovo priznanje u reagiranju koje je uputio nakon teksta novinara Zadarskog lista, u kojem se spominje tek to da je najveći dug KK Zadra nastao u eri kad su klubom vladali on i Kristijan Magaš, kao direktor i predsjednik.
“Poštovano Uredništvo, u Zadarskom listu br. 3680. od srijede, 16. lipnja, objavljen je na stranici 36 članak pod naslovom ‘Kula od karata’ u kojemu je autor spomenuo i moje ime i to u izrazito negativnom kontekstu. Ne želim polemizirati sa spomenutim autorom. Za mene bi to bilo ponižavajuće jer to nikad ne činim s košarkaškim i ljudskim vrtnim patuljcima. Žalosno je, međutim, da košarkaški nepismen i neznalica na stupcima Zadarskoga lista ‘drži predavanje’ iz sebi (njemu, Viktoru Bogutu) potpuno nepoznate lekcije i materije. I to ‘drži predavanja’ čovjeku koji je izmislio košarku”, otkriva Giergia.
Istaknuti sportski djelatnik i nekadašnji gradski vijećnik pokazao je da je obnašajući ove funkcije ovladao i primjerenim vokabularom pa dalje piše: “Najviše što autor može napisati u svojem životopisu je to da svakog dana puni i prazni svoj probavni trakt. Žalosno je i to da su takve besmislene objede, za koje je autor potrošio dio članka, bez čvrstih argumenata samo izraz ljubomore i mržnje prema onome što sam napravio za košarku uopće”, zaključuje Giergia u svom kratkom, ali jezgrovitom priopćenju.