Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slika govori više od tisuću riječi

Autor: Irena Jurjević

17.06.2013. 22:00
Slika govori više od tisuću riječi


Kod duševnih bolesnika otežano je komuniciranje, pa je likovno izražavanje kod njih sadržajnije, što je vidljivo po izloženim radovima


Pletenine, životinjice, zvonca, torbe, šeširi, proizvodi od lavande i školjaka, slike izrađene od slame, od raznih suhih trava, papira i pijeska, sve su to ponudili štićenici Psihijatrijske bolnice Ugljan na humanitarno-prodajnoj izložbi slika i ručnih radova Radost stvaranja u subotu u galeriji Dom na žalu u Preku.
Posebnost je izložbe što su svi radovi nastali korištenjem prirodnih materijala. Humanitarnu izložbu potpomogle su članice udruge žena Luzor iz Preka i Điran iz Ugljana, koje su organizirale prodaju kolača, a izložbu su osim mještana Preka pohodili i njihovi gosti.
Važnost vizualnih dojmova
U ime općine Preko izložbu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ingrid Melada, a ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar istaknuo je važnost radne terapije za njihove korisnike, kao i važnost načina kojim se ona provodi. Zahvalio je pritom i Pučkom otvorenom učilištu te ravnateljici Mladenki Mašini, koja je i dala inicijativu da se ovakva humanitarna izložba održi.
– Likovna ekspresija jedan je osnovnih duhovnih i emocionalnih izraza čovjeka. Slike imaju drugačiju ulogu u našem duhu, nego što je uloga riječi. One imaju dublje korijenje, primitivnije su, imaju značaj za duhovno stremljenje čovječanstva i za poremećaj na području psihičkog funkcioniranja. Bolesnici slikaju da bi zadovoljili potrebu za sigurnošću. Slika za njih znači smirenje i zaštitu, rekao je ravnatelj Mavar.
Sadržajnije izražavanje
Kod duševnih bolesnika otežano je komuniciranje, pa je likovno izražavanje kod njih sadržajnije, što je vidljivo po izloženim radovima. Oni su se predstavili lijepim slikama s temom hrvatskih tradicijskih brodova gajeta, trabakula, jedrenjaka, slika od pijeska, vrlo zanimljivih slika kućnih ljubimaca od sušene trave i sl.
Na izložbi su po prvi puta nastupale i članice otočne ženske klape Školji, koja pod vodstvom osnivača Damira Kneza djeluje zadnjih nekoliko mjeseci.
Izložba radova bit će otvorena sljedeća dva tjedna, do 29. lipnja, svaki dan od 19 do 22 sata, a sva sredstva dobivena od njihove prodaje upotrijebit će se za kupovinu laboratorijske opreme, kaže Mladenka Mašina. (I. JURJEVIĆ, J. MARCELIĆ)