Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suradnja hrvatskog i talijanskog turizma

Autor: Siniša Klarica

17.06.2013. 22:00
Suradnja hrvatskog i talijanskog turizma

Foto: Siniša KLARICA



Ukupna vrijednost provedenih projekata koje financira talijansko Ministarstvo gospodarskog razvoja je nešto manja od 900.000 eura


Izazovi s kojima se suočavaju zemlje članice i regije Europske unije sve češće prelaze nacionalne i regionalne granice te su za njihovo rješavanje potrebne zajedničke aktivnosti i suradnja na odgovarajućoj teritorijalnoj razini. Istaknuo je to voditelj Odjela za međunarodnu suradnju ZADRA-e Josip Matassi na završnoj konferenciji projekata “ITHREU – Italija i Hrvatska: partnerstvo za Europu” te “ACOST – Koordiniranje aktivnosti za razvoj turizma”, održanoj jučer u Razvojnoj agenciji Zadarske županije.
Projekti su to koji se financiraju sredstvima talijanskog Ministarstva gospodarskog razvoja, a cilj im je unaprijediti gospodarsku suradnju Italije i Hrvatske.
Jačanje turizma
– Razmijenili smo iskustva i identificirali zajednička područja suradnje predviđena novim financijskim okvirom 2014. – 2020., točnije prekograničnim programom Hrvatska – Italija i programom Jadransko-jonske prekogranične suradnje, čije programiranje je u tijeku. Opći cilj projekta ACOST je jačanje sektora turizma u Republici Hrvatskoj, kroz potporu dionicima hrvatskog gospodarstva i kreatorima javnih politika koji imaju važnu ulogu u planiranju, razvoju i promociji turizma i unaprjeđenju gospodarske suradnje između Italije i Hrvatske u sektoru turizma, rekao je Matassi.
Projekt pruža tehničku podršku predstavnicima hrvatskih javnih agencija i ministarstava, posebice u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, energije, zaštite okoliša i građevine. Talijanska iskustva usmjerena su na potpuni industrijski preobražaj i snažniji razvoj hrvatskog proizvodnog sustava i jačanje direktne talijanske investicije u Hrvatsku.
Ukupna vrijednost provedenih projekata koje financira talijansko Ministarstvo gospodarskog razvoja je nešto manja od 900.000 eura.
Nova pravila
O tome kako funkcionira sustav EU fondova u Hrvatskoj, te sustav projekata u strukturnim fondovima te o novoj regulativi, govorila je direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj iz Zagreba Ana Fresl. Između ostalog, Ana Fresl je polaznicima iz javne uprave rekla da je Hrvatskoj na raspolaganju milijarda eura godišnje iz strukturnih fondova.
– EU fomira svoj javni proračun za sedmogodišnje razdoblje. Ovo “budžetiranje” završava krajem ove godine. Međutim, od 2014. do 2020. vrijedit će neka nova pravila. Potpisom partnerskog ugovora i ulaskom u EU, naša država će dobiti cijeli niz makroekonomskih preduvjeta i domaćih zadaća koje mora ispuniti. Stoga moramo donijeti još oko petnaestak strategija koje smo bili u obvezi, ali još nismo donijeli. Potrebno je još usvojiti nekoliko direktiva u području okoliša, vodoopskrbe, reforme uprave i sl., rekla je između ostalog Ana Fresl, koja je samostalno vodila preko 50 EU projekata te educirala oko 3.000 ljudi iz raznih hrvatskih institucija.