Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za Dan državnosti na Križu zajedno Bibinjci i Sukošanci

Autor: Velimir Brkić

17.06.2013. 22:00
Za Dan državnosti na Križu zajedno Bibinjci i Sukošanci


Ovo bi prije 30 ili 40 godina bila senzacija. Međutim, nakon Domovinskog rata, u kojem su sukošanski i bibinjski bojovnici u obrani rodne grude bili rame uz rame, suradnja je postala normalna stvar


Deset odojaka vrti se u Bibinjama, 150 litara tripica s janjećim nogicama, tzv. čufrit, i fažol s kobasicama kuhaju se u Sukošanu, a uz živu glazbu jede se na 155 metara nadmorske visine. Nije riječ o scenariju za film, već najavi zajedničkog druženja članova Matice umirovljenika iz Sukošana i Bibinja, organiziranom u povodu obilježavanja Dana državnosti, 25. lipnja.
– Suradnja između ove dvije susjedne matice umirovljenika postoji već duže vrijeme, što je i rezultiralo zajedničkim druženjem za Dan državnosti na mjestu budućeg velikog spomen parka na brdu Križ iznad Bibinja, kaže Nediljko Šimunić zvani Ćopo, predsjednik bibinjske Matice umirovljenika koja ima 90-ak članova.
Na radnom sastanku na brdu Križ bio je i bibinjski dopredsjednik Ivan Kero, dok su 196 članova Matice umirovljenika Sukošan predstavljali predsjednik i blagajnik, Velimir Kezmić zvani Car i inženjer Bore Bešić.
– Ovo bi prije 30 ili 40 godina bila senzacija. Međutim, nakon Domovinskog rata, u kojem su sukošanski i bibinjski bojovnici u obrani rodne grude bili rame uz rame, a aktualni načelnici Ante Martinac i Nino Šimunić i u istoj ratnoj postrojbi, te mnogih primjera suradnje kroz turizam, sport i kulturu, pa i mnogo “miješanih” brakova, ovo je tek finale koje će, vjerujem, postati tradicija, govori Kezmić.