Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za Pagplastiku uvjetno osuđeni na po godinu zatvora

Autor: Minja Gugić

17.06.2013. 22:00
Za Pagplastiku uvjetno osuđeni na po godinu zatvora


Nakon višemjesečnog suđenja te saslušanja brojnih svjedoka i vještaka financijske, knjigovodstvene i računovodstvene struke – Ivica Jurčević, Ivan Fabijanić i Josip Kurilić, bivši čelni ljudi poduzeća Pagplastika, a danas umirovljenici jučer su na Županijskom sudu u Zadru proglašeni krivima i uvjetno osuđeni na po godinu dana zatvora svaki s rokom kušnje od po četiri godine.
Nepravomoćnom presudom Sudskog vijeća kojim je predsjedao Marijan Bitanga, oni su osuđeni jer su u gospodarskom poslovanju povrijedili dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koji se temelje na zakonu i odnosu povjerenja te su na taj način pribavili sebi znatnu imovinsku korist. Na taj su način i onome o čijim su se imovinskim interesima bili dužni brinuti, prouzročili štetu.
Dokaznim je postupkom naime, utvrđeno da su u veljači 1998. godine i u studenom godinu kasnije u Zadru, s ciljem da se domognu velikog novčanog iznosa, kao jedini vlasnici, a Ivica Jurčević i Ivan Fabijanić i kao članovi uprave poduzeća Plastkom invest d.o.o. donijeli odluku o kupnji njihovih vlastitih 17.614 dionica u poduzeću Pagplastika d.d., po cijeni od 714,64 kn po dionici. Tako su za Plastkom invest d.o.o. i kupili svoje dionice Pagplastike d.d. po toj cijeni, iako je nominalna vrijednost dionice iznosila 380,18 kn, a tržišna znatno manja te su se na taj način okoristili za iznos od najmanje 5.891.178,44 kuna.