Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tito ne može u koš s Pavelićem

17.06.2016. 22:00
Tito ne može u koš s Pavelićem


Svjedoci smo u ovoj, kao i u nekoliko proteklih godina, osobito u predsjedničkoj i parlamentarnoj kampanji da je ekstremna desnica bila u ofenzivi, a i sada je, s posebnim naglaskom na sramne i grube ali i javne napade na ličnost Josipa Broza Tita, u čemu je posebno veliku aktivnost izrazio barjaktar ekstremne desnice gospodin Tomislav Karamarko. Želi Tita prikazati kao najvećeg ratnog zločinca u svijetu i misleći da će na takav način lakše uvesti u Hrvatsku neoustaški poredak kakav je vladao u vrijeme poglavnika Pavelića. Trebao bi znati da takav film u Hrvatskoj neće imati prilike gledati – poručili su zadarski antifašisti sa svečane sjednice Skupštine zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, a u povodu obilježavanja 75. obljetnice masovnog Ustanka i početka Narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj 1941. godine.
Skupština se održala u subotu u zadarskom hotelu Kolovare, a odazvali su joj se članovi koji sačinjavaju Zajednicu – Udruga iz Zadra broji 150, Biograda oko 40 te Gračaca također 40-ak članova, te zadarsko Društvo “Tito” s 25 članova.
Prigodni govor, odnosno referat, podnio je predsjednik Zajednice udruga Nikola Budija, koji je među ostalim još naglasio kako Tomislav Karamarko neće i ne želi znati da su Tita na vječni počinak ispratila 132 predsjednika država i vlada iz cijeloga svijeta, što je jedinstven slučaj i u svjetskoj povijesti.
– Josip Broz Tito ne samo da je imao veliki ugled u svijetu, već je još veći ugled imao i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, u čijem je sastavu bila i Hrvatska – naša draga domovina. O složenosti političke situacije u našoj zemlji povijesni govor je održao i Stipe Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH na komemoraciji u Jasenovačkom, ustaškom logoru. On je tada doslovce rekao – “ustaški zloduh nadvio se nad Hrvatskom”, te je pozvao sve tamo prisutne da ne popuste pritisku, a vlast je pozvao da prestane tolerirati manifestacije ustaštva i počne ih kažnjavati, naglasio je u svom govoru Budija.