Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na zadarskom području preko sto iznajmljivača sa srcem

17.06.2017. 22:00
Na zadarskom području preko sto iznajmljivača sa srcem


U nepunih 20-ak dana humanitarna akcija o nekolicini ljudi s velikm srcem okupljenih u Facebook grupu “Iznajmljivači sa srcem” polučila je zavidne rezultate.
Inicijativa je krenula s Brača, a ubrzo se proširila najprije na jadranske županije, a potom i na cijelu Hrvatsku.
Riječ je o iznajmljivačima apartmana i ostalog privatnog smještaja koji nude besplatno ljetovanje obiteljima s djecom s poteškoćama u razvoju koje to zbog financijskih poteškoća ne mogu sebi priuštiti.
Priča je krenula na način da privatni iznajmljivači, ukoliko u sezoni imaju nekoliko dana slobodno, tzv. “rupe” u tom razdoblju ponude smještaj djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Od tek nekolicine iznajmljivača, koliko ih je u prvim danima ušlo u grupu i priključilo se ovoj humanitarnoj inicijativi, do danas, više ne možemo govoriti o tek nekoliko iznajmljivača, već o nekoliko stotina njih.
Diže se val dobrote
Veseli podatak da Zadarska županija prednjači u broju iznajmljivača koji su prihvatili činiti dobro za druge pa je već više od stotinu njih podržalo ovu akciju, što je i potvrdila gospođa Nikolina, jedna od organizatorica.
Ona je i sama ponudila sobu u svom stanu za obitelj koja ima dijete s poteškoćama u razvoju i na taj način, velikog srca, krenula u ovu priču.
– Do sada smo na području Zadarske županije smjestili 80 do 90 obitelji s djecom s posebnim potrebama. Na samom početku akcije malo tko je mogao vjerovati da će imati ovakav odaziv i uspjeh što mi je jako drago, a posebno mi je drago zbog činjenice da Zadarska županija u tome prednjači, priča Nikolina.
Obitelji koje će besplatno ljetovati na Jadranu dolaze, ne samo iz cijele Hrvatske, već i iz susjednih zemalja, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije.
– Međutim, ne uključuju se samo iznajmljivači s Jadrana, već ih imamo i iz Gorskog kotara, Slavonije, Zagreba, a očekujemo da bi se možda uskoro mogle uključiti i neke toplice, rekla je Nikolina, dodavši kako su različite životne priče tih obitelji pa nekome možda više odgovara godišnji odmor provesti u planinama, u Slavoniji ili negdje gdje nisu velike gužve kao što je slučaj u primorskim mjestima u špici sezone.
“Nije u šoldima sve”
– Ono što još želimo riješiti jest prijevoz. Uspjeli smo pornaći jednog gospodina iz Zgareba koji za 30 kuna nudi prijevoz, izdaje račune i rado se učlanio u ovu akciju, ali ne može sam. I osobno smo kontaktirali neke prijevoznike jer ima dosta obitelji koji si zbog velikih troškova liječenja djece ne mogu priuštiti niti za autobusnu kartu pa bismo zaista apelirali na prijevoznike da se i oni uključe i na taj način pomognu tim ljudima, naglasila je Nikolina.
Na pitanje koji dio Zadarske županije prednjači u smještaju, dodaje, kako ne može istaknuti niti jedan grad, općinu jer je odaziv jednako velik u svim mjestima u županiji, bez izuzetaka.
Grupa “Iznajmljivači sa srcem” već sada broji više od 1.500 članova na razini Hrvatske, a pod zajedničkim motom “nije u šoldima sve” nastoje vratiti osmijehe na lica djece s poteškoćama u razvoju, njihovim obiteljima i učiniti sve što je u njihovoj moći da im ovogodišnje ljetovanje bude nezaboravno. Vl dobrote krenuo je i nema namjeru stati, a za vjerovati je kako će i dogodine okupiti još veći broj iznajmljivača privatnog smještaja velikog srca.
Nikolima pojašnjava kako su čak i pojedini iznajmljivači ponudili besplatan smještaj i tijekom godine, za obitelji koje godišnje odmore žele provesti ne samo u ljetnom periodu.
Nitko neće ostati zakinut zbog nekoliko dana smješataja, a ipak, iskren dječji osmijeh koji dobiju zauzvrat – nema cijene!