Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sočivice

Autor:

17.07.2009. 22:00


Što je zapravo kakvoća ulja, sira, vina, pršuta, pita Čedo. Kako se odnositi prema proizvodima koje jedemo i pijemo? Što zapravo jesti, pita Mlađo? Puno zanimljivih pitanja. Jedite ribu i sočivice, pijte crno domaće vino, jedite sezonsko voće i povrće, zalijevajte hranu dobrim maslinovim uljem, započinjem diskusiju.
Koje sočivice? Pa slanutak, leću, grah sikiricu, grašak, biževku, uskače Dedi. Je li može grah, mahune, vučjak, proso, grahorica, pita Serđo. Sve su to vrhunske namirnice za svakodnevnu potrošnju. Ne treba se plašiti ni dobre janjetine i kozletine, kada je prigoda za to. Kako znati za dobro ulje pita Čedo. Pa sva mlada ulja dobivena od domaćih kulitvara na rubnom sredozemnom području, najbolje zrelosti ploda masline, s malo plemenite gorčine daju svježe prerađena vrhunska djevičanska ulja.
Ja se ne slažem, uvjereno će Dedi. Naša ulja iz Iža su zlatno žute boje, slatka su, pia bi ga, a iz ovih modernih uljara ulje nitko ne voli. E, tako ti je dug je put do dobrih navika. Promjena okusa prema zdravstveno prihvatljivijim namirnicama, može kod potrošača stvoriti stanovitu averziju, odbijanje, nasnalaženje. Što je zapravo kakvoća? Je li to vino s puno trijeslovine nataloženog iz masulja ili ono filtrirano dobrog zaokruženog okusa i vonja.
Maslinovo ulje i vino u stoljetnoj potrošnji kakvoćom se kod potrošača osvjedočilo preko okusa, vonja, boje i bistroće, preko kultivara koji su se provjeravali iskustvom. Nove znanstvene spoznaje i potvrde tzv. tehnologijske kakvoće, samo su utrle put potrošačkim navikama i približile im istinske vrijednosti proizvoda.
Vaš Bage