Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Neka igre počnu

Autor: Roman Morović

21.08.2009. 22:00
Neka igre počnu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prije svega, bit će zanimljivo vidjeti kako u igri reagiraju Amerikanci Plaisted i Downs, a onda i koji će mladi igrači dobiti više, a koji manje prilike
Večeras će u školskoj dvorani u Rogaškoj Slatini košarkaši Zadra odigrati prvu od najavljenih četrnaest pripremnih utakmica uoči početka nove sezone. Protivnik će im biti domaća momčad Rogaške Slatine koja se natječe u prvoj B slovenskoj ligi u kojoj je prošle sezone zauzela treće mjesto. Lani je u tom klubu igrao i legendarni Drnišanin, pedesetogodišnji Veljko Petranović, koji je 1986. godine sa Zadrom osvojio naslov prvaka Jugoslavije, a 2004. je sa 45 godina ponovno obukao zadarski dres. Bit će to prvi test za momčad Zmage Sagadina nakon gotovo četiri tjedna priprema, logično, nešto lakšeg karaktera, no iako se od Zadrana očekuje lagana pobjeda, ne treba podcijeniti važnost ove utakmice. Svaka pripremna utakmica, bila sa slabijim ili s jačim protivnikom, dat će Sagadinu i njegovim suradnicima nove informacije o stanju unutar momčadi. Prije svega, bit će zanimljivo vidjeti kako u igri reagiraju Amerikanci Plaisted i Downs, a onda i koji će mladi igrači dobiti više, a koji manje prilike. Za sada stvari stoje ovako. Minutažu na poziciji razigravača dijeliti će Rok Stipčević kao prvi playmaker i Toni Prostran, dok će na mjestu šutera uz Marka Cara priliku dobiti još jedan član brončane juniorske reprezentacije iz Novog Zelanda Ivan Batur. Za njega, kao i za Prostrana, Sagadin tvrdi da su neosporni talenti, ali da još uvijek moraju mnogo trenirati kako bi fizički ojačali i poboljšali svoju igru u fazi obrane.
Zdrava borba za minutažu
Na krilnoj poziciji minutažu će dijeliti Hrvoje Perić i Micah Downs, dvojica igrača od kojih se mnogo očekuje u novoj sezoni. Perić se već prošle sezone pokazao kao iznimno kvalitetan i koristan igrač, a u novoj sezoni trebao bi biti još i bolji, dok se od Amerikanaca u pravilu uvijek očekuje mnogo. Za Downsa su do sada svi imali samo riječi hvale, no puno konkretniji komentar moći će se dati nakon što odigra prvih nekoliko utakmica u dresu Zadra. Naravno, te utakmice ne moraju dati (najčešće i ne daju) pravu sliku o igraču, ali će naznačiti što se od njega može očekivati u budućnosti. U odsutstvu Vladimera Boisa na poziciji četvorke minutažu će dijeliti Jure Škifić i Pavle Marčinković koji je po vokaciji krilo, ali mu je trener Sagadin u ovom slučaju namijenio drugačiju ulogu. Na “petici” su najiskusniji zadarski igrač Tome Ružić te drugi Amerikanac Trent Plaisted koji još uvijek nije u najboljoj fizičkoj kondiciji, što je i razumljivo s obzirom da se momčadi priključio tek prije tjedan dana. Ova desetorica igrača za sada će dobivati najviše minuta u pripremnim utakmicama, a ponešto će vjerojatno dobiti i Popović, Šarlija, Blažević i Mikulić, ovisno o Sagadinovoj procjeni tko je koliko pokazao na treninzima. Nakon prvih triju utakmica (Rogaška danas, Odesa u ponedjeljak i Laško u srijedu) Sagadin bi trebao odlučiti koji će mladi igrači ostati u prvoj momčadi, a koji će na posudbi, odnosno na dvojnoj licenci igrati za drugu momčad, Jazine. Kada je riječ o rezultatima pripremnih utakmica oni, naravno, nisu toliko bitni, ali uvijek je bolje pobijediti nego izgubiti, pa makar se radilo samo o prijateljskoj utakmici. Ako ni zbog čega drugoga onda zbog atmosfere u momčadi i stvaranja tzv. pobjedničkog mentaliteta. Prošle sezone Zadar je dobio prve četiri pripremne utakmice da bi od idućih sedam izgubio čak njih šest, uglavnom od talijanskih i francuskih momčadi. Ovoga puta su protivici, osim nekoliko ruskih klubova, uglavnom klubovi iz regionalne lige pa će biti zanimljivo vidjeti odnose snaga među NLB ligašima već u pripremnom razdoblju. U svakom slučaju, i igrače i cijelu zadarsku košarkašku javnost očekuje jedno puno zanimljivije razdoblje od ovoga do sada gdje se sve uglavnom svodilo na treninge i fizičku pripremu.


Boisa i Rančić


Kako sada stvari stoje Vladimer Boisa pripremama Zadra najvjerojatnije će se pridružiti sredinom rujna. Naime, njegova je Gruzija na korak do plasmana u završnicu Europskog prvenstva divizije B koja se igra 5. i 9. rujna, tako da će se Boisa Zadranima najvjerojatnije pridružiti na Višnjiku, nakon što se momčad vrati iz Poreča gdje će od 9. do 11. rujna odigrati tri prijateljske utakmice. Damir Rančić još je uvijek na pripremama s A reprezentacijom Hrvatske te će se ovisno o odluci izbornika Repeše, vratiti u Zadar prije ili poslije Eurobasketa u Poljskoj (7. do 20. rujna).
– Nema previše smisla o tome špekulirati. S jedne strane bi mi bilo drago da obojica uspiju, a s druge kao klupski trener normalno želim da se što prije priključe nama na pripremama. U principu, razmišljam pozitivno i obojici želim da naprave dobar posao, Boisi da se plasira s reprezentacijom u A diviziju, a Rančiću da izbori mjesto među 12 za Eurobasket u Poljskoj – kaže Sagadin.




 


Sagadin: O kapetanu će odlučiti igrači


Već krajem prošle sezone nakon odlaska kapetana Todora Gečevskog počelo se nagađati o tome tko bi mogao biti novi kapetan Zadra. Logično razmišljanje kaže da će to biti jedan od dvojice Zadrana, razigravač Rok Stipčević ili centar Tomislav Ružić, no to će se znati tek pred početak sezone.
– Pojasnio sam igračima da prestanu špekulirati i izjašnjavati se o tome po medijima. Moja je praksa već 35 godina da pustim igračima da sami odaberu kapetana. Kada se vrate Boisa i Rančić, onda će na jednom sastanku igrači glasati i izabrati kapetana. Jasno, ja ću njihovu odluku prihvatiti i poštovati – kaže Zmago Sagadin.