Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božidar Petani do naslova i reprezentacije

17.07.2011. 22:00
Božidar Petani do naslova i reprezentacije


Zahvaljujući izvrsnom rezultatu postignutom ovog vikenda na Otvorenom prvenstvu u ronjenju na dah u disciplini Jump blue održanog ovog vikenda u Zadru Božidar Petani iz kluba 2dive postao je prvi Zadranin koji kao dio hrvatske reprezentacije odlazi na Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah u Grčkoj u rujnu ove godine. Petani je, izronivši 132.89 metara, ostvario najbolji rezultat u muškoj kategoriji čime mu je kao najboljem Hrvatu u disciplini Jump blue omogućen direktni ulazak u reprezentaciju i odlazak u Grčku.
Ipak, titula najuspješnije sudionice natjecanja odlazi u ruke Lidiji Lijić iz zagrebačkog kluba Submania. Lijić je s izronjenih 138.61 zasluženo osvojila prvo mjesto u ženskoj pojedinačnoj kategoriji, no bitno je naglasiti kako je ova apneašica prestigla i sve svoje muške kolege za nešto manje od šest metara.
Iako su pripreme za prvo Jump blue natjecanje u Zadru trajale mjesecima, sunčano subotnje jutro u Zadru donijelo je organizatorima prilične komplikacije. Zbog izrazito loše vidljivosti konopac koji je tvorio kvadrat morao se s dubine od deset metara podići na dubinu od pet metara. Naime, natjecanje u disciplini Jump blue odvija se na način da ronilac zaranja na dubinu od deset metara i ondje obilazi bridove konopcem raspetog horizontalnog kvadrata stranica 15 metara. Mjeri se ukupan prijeđeni put ronilaca u koji su uračunati i uron i izron. Pomicanje užadi pomaklo je tako i sam početak natjecanja za sat vremena, no sve ostalo prošlo je besprijekorno zbog čega postoji želja da se ono nastavi održavati u Zadru i u budućnosti najavio je Đani Iglić, predsjednik kluba Sveti Roko:
– Počevši od natjecatelja, pa do sudaca i trenera, svi smo se apsolutno složili u tome da je natjecanje održano na najvišem mogućem nivou kakav je prisutan i na svjetskoj razini. Osim što smo imali nesreću s vremenom pa nam je vidljivost bila smanjena, sve drugo je bilo besprijekorno, počevši od logistike samog natjecanja pa do dodjele nagrada. Zbog svega toga, svima nam je želja da se natjecanje ovakvog tipa u Zadru održi i sljedeće godine, odnosno da postane tradicionalno, zaključio je Iglić.
Početno prijavljenih šesnaest, natjecanju se naposljetku odazvalo četrnaest sudionika, a uz Petanija zapažen rezultat ostvarila je i Zadranka Nataša Stipanov, također iz kluba 2dive, koja je s izronjenih 80.82 metra zauzela treće mjesto u ženskom poretku.
Osim pojedinačnih muških i ženskih postignuća, gledalo se i na klupske uspjehe. Prvo mjesto u ukupnom klupskom poretku zauzeo je DPS Zagreb. Ekipno muški najbolji je bio zadarski 2dive, dok je ekipno ženski bio najbolji bio klub Submania Zagreb.