Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biograd u rujnu domaćin 59. svjetskog natjecanja u oranju

17.07.2012. 22:00
Biograd u rujnu domaćin 59. svjetskog  natjecanja u oranju


Službeno otvaranje će biti 13. rujna, a samo natjecanje će se održavati 14. i 15. rujna


 
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Zagrebu najavio održavanje  59. svjetskog natjecanja u  oranju (World Ploughing  Competition) koje će se  održati od 7. do 17. rujna  2012. u Biogradu na Moru,  na parcelama tvrtke Vrana  d.o.o. u Jankolovici. Službeno otvaranje će biti 13.  rujna, a samo natjecanje će  se održavati 14. i 15. rujna.
– U Hrvatskoj će se okupiti do sada najveći broj  zemalja u povijesti održavanja ovog natjecanja, nastupit će sudionici iz 31 zemlje svijeta; 29 u kategoriji  ravnjaka i 32 u kategoriji  premetnjaka, izjavio je na  konferenciji za novinare Jakovina. Ukupno se očekuje  oko 1.000 sudionika natjecanja te oko 15.000 posjetitelja. Natjecanje se  održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije  (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge  za organizaciju natjecanja  orača pod pokroviteljstvom  predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Suorganizatori su Poljoprivredna  savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.  U sklopu ove manifestacije,  iznimno važne i za hrvatski  turizam, održat će se i neformalni sastanak ministara  poljoprivrede zemalja regije,  u organizaciji Ministarstva  poljoprivrede RH i Stalne  radne skupine za regionalni  i ruralni razvoj jugoistočne  Europe.
 Očekuje se dolazak 10-ak  ministara poljoprivrede, odnosno delegacija ministarstava, uz nazočnost ministra poljoprivrede Kanade,  predstavnika Europske komisije i FAO-a.
– Sastanak je temelj za  buduću suradnju zemalja u  regiji u okviru predpristupnog razdoblja prema EU u  okviru poljoprivrede i ruralnog razvoja što je zadaća  većine zemalja u regiji.
RH će u budućem razdoblju imati vrlo važnu ulogu u transferu stečenih iskustava i znanja prema  ovim zemljama, kazao je  ministar Tihomir Jakovina.