Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Janica i Schumacher

17.07.2012. 22:00
Janica i  Schumacher


NOVA SAZNANJA, SVIMA POZNATA
Da nema HTV-a i njenog trećeg  dnevnika, građani bi još bili u mraku  neznanja, jer su vrijedni novinari u  studio dovukli važnog gosta. Prof. Marušića s prometnog fakulteta nam je  objasnio kako u ove vrele dane treba  kretati na put autom, a da stignete na  cilj živi i zdravi. Iako je profesor bio  iznimno jasan i glasan, činjenica je da  se radio stvarima koje bi svaki odrastao  čovjek trebao znati i bez da mu se svako ljeto govore.  Poznato je da se na put kreće tek kada se provjeri tlak u  gumama, stanje tekućina i drugo, ali i to da ne treba biti  nastran pa voziti po najgorem suncu s zatvorenim  prozorima, ili, što se sve češće događa, pomoću klime  sniziti temperaturu u kabini na minus 5°C, i onda  istrčavati na podnevno sunce. Ipak, bahatost je nešto  što se sve više ukorjenjuje u sve većem broju stanovnika  u što se svakodnevno možemo uvjeriti na našim  cestama, tako da je profesor po svemu sudeći govorio  uzalud.
CURA ODABRALA CURU
Moram priznati da mi se gledajući reklame ponekad  dogodi da uopće ne shvaćam što se reklamira, a ako  nekako i shvatim, onda mi nije jasno kakve veze ima  reklama s proizvodom i što su uopće htjeli reći. U ovom  spotu koji se zove “Upoznavanje sa roditeljima”, stariji  bračni par sjedi u dnevnom boravku, a njihova kći  uvodi jednog po jednog svog partnera, prvo jednog tipa  pa drugog, a na kraju uđe i još jedna cura pa se njih dvije  poljube, što će reć’ da se radi o lezbijkama. “Složila sam  najbolje za sebe”, kaže ova cura i smije se, a roditelji i  ona dva momka začuđeno gledaju u njih i ništa im (kao  ni meni – i ja je zapanjeno gledam) nije jasno. Mislim,  jasno mi je da su one u ljubavnoj vezi, ali, tko tu što  bira, kako i zašto, uopće ne razumijem, a kakve to ima  veze s mobilnom telefonijom pogotovo. Vrlo nespretno  i nedorečeno.
BOJ NE BIJE SRCE U JUNAKA, NEGO SVIJETLO  ORUŽJE
Taman sam pomislio da se Formula 1 s obzirom na to  da se Bernie rastavio od Slavice više ne održava, a ono  šok! Ne na jednom, nego na tri lokalna tv-kanala idu  prijenosi i snimke, što će reći da ove velike državne  televizije nemaju interesa (ili novaca) za Formulu 1.  Malo sam pogledao i iznenadio se. Schumacher samo  šesti, a pokojni Senna tek deveti. Prvo sam shvatio da je  ovo Bruno, a ne pokojni Ayrton Senna, vjerojatno  netijak, ili neki rojak, a onda sam shvatio da boj ne bije  srce u junaka nego svijetlo oružje. Zašto je taj veliki  Schumacher odjednom pobjednička postolja zamijenio  desetim mjestima? Zato što vrhunski bolid sada vozi  netko drugi i taj je sada na postolju.
Nije bilo tako davno kada je naša Janica trebala dobiti  nagradu za najboljeg sportaša Europe (ili svijeta?), ali  joj je tu titulu ispred nosa odnio Schumacher. Ljutita je  Jana tada rekla: “Je li nagradu dobio on ili njegov auto?”  Pametna je naša Janica. Daleko pametnija od onih koji  ovaj sport shvaćaju preozbiljno.
LJETNI PROGRAM – SERIJE, SERIJE… I REPRIZE
Jadan je onaj čovjek kojem je televizija jedina zabava  u ovim vrelim ljetnim danima. Bio sam prisiljen provesti nekoliko dana pred televizorom i tuga je moja bila  pregolema. Nisam ni znao da postoje tolike serije i  tolike reklame. Divlji plamen, Moć sudbine, Gorski  liječnik, Seks i grad, Labirint strasti, Novi klinci s  Beverly Hillsa (kao da nam stari nisu bili dovoljni),  Zlokobna, Dona Barbara, Ezel, Kismet, Vatreno nebo…  I da ne nabrajam dalje. Tu su i domaće reprize. Ponos  Ratkajevih, Ljubav u zaleđu, Ne daj se Nina… Dakle  nešto kvalitetnije, ali i one koje se ni premijerno nisu  baš nešto previše gledale.
No nije baš sve tako crno. U moru repriza mogu se  naći i one kvalitene. Dharma i Greg, Bitange i princeze  i Mućke samo su neke koje se mogu gledati vrlo često,  a da ne dosade. To vrijedi i za Malcoma u sredini,  Prijatelje i Dva i pol muškarca, ali to može gledati samo  onaj koji preživi Walkera – teksaškog rendžera i slične  bedastoće.
…I REKLAME
Ono što uistinu ometa svako ozbiljno gledanje  tv-programa je velik broj reklama koje prekidaju skoro  sve emisije. I nije problem ako su 3-4, taman da odete u  kuhinju po pečeni svinjski but ili punjenu papriku,  nego problem nastaje kada se pred vama pojavi neki  kuhar sa svojom pomoćnicom koji će sljedećih dvadeset minuta govoriti i govoriti o nekim plastičnim  kutijama ili oštrim noževima, ponavljajući u beskraj  jedno te isto. Isto je i s čudotvornim madracima,  stomak eliminatorima i ostalim tricama i kučinama.  Uostalom, kasno je za vježbanje i eliminiranje naslaga  sala s debelih trbuha. Ljeto je već odavno počelo.
[email protected]