Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odmori se, zaslužio si?

Autor: Željana Gardijan

17.07.2013. 22:00


Pred saborskim zastupnicima je dugo toplo ljeto, no za rijetko kojega bi građani dignuli palac gore i rekli: „Odmori se, zaslužio si!” Umjesto toga ogorčeni su podatkom da su od siječnja do lipnja na razne naknade potrošili gotovo 4,5 milijuna kuna proračunskog novca, na najam stanova, režije, službene vožnje, cestarine, avionske karte, odvojeni život…
Istodobno je sabornica počesto bila poluprazna, pojedini su imali pametnijeg posla i to što primaju zastupničke plaće nije ih previše brinulo kao ni one koji su u saborskim klupama bili i „sjedili na ušima”, tu i tamo dizali ruke za brzopotezne zakone koji su se kao na traci nizali zbog, kako se objašnjavalo, usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije. Odavno je rečeno da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, no previše je da se baš u tolikoj mjeri i tako naočigled može ignorirati i izigravati povjerenje birača.
Zaludu je predsjednik Sabora Leko nastojao brojanjem donesenih zakona i radnih sati poboljšati percepciju o (ne)radu zastupnika, građani su razočarani. Teško se sjetiti kvalitetne konstruktivne rasprave koje je urodila poboljšanjem zakona i koja na koncu nije završila u svjetonazorskoj slijepoj ulici, onoj iz koje, čini se, ne mogu izaći ni oni s lijeve, ni oni s desne strane sabornice.
Prebacivanje loptice odgovornosti, prije svega u kontekstu gospodarske krize, zamijenilo je konstruktivnu raspravu i stjecao se dojam kako su saborski zastupnici izgubljeni u zakonskoj materiji sve dok je ne „prevedu” na jezik kojim se godinama govori na hrvatskoj političkoj sceni. To bi značilo da vladajući za puno toga optužuju one koje su skinuli s vlasti, a oporba vladajuće proziva za nesposobnost. Hrvatska će zajedno sa Slovenijom, za razliku od nekih drugih zemalja Unije, i ovu godinu provesti u recesiji, ali o tome dok su dva mjeseca na odmoru neće razmišljati zastupnici, sudeći po iznesenim troškovima, preumorni od odvojenog života u iznajmljenim zagrebačkim sobičcima… O recesiji će razmišljati oni koji o dvomjesečnom ljetnom odmoru mogu samo sanjati, pitajući se zar ne bi bilo pošteno pronaći način vrednovanja i za (ne)rad saborskih zastupnika. Iako je to u biti sramotno. Naime, onoga koji se predizborno zaklinjao kako će samo misliti na dobrobit građana ne bi se moralo tjerati da odrađuje posao za koji u hrvatskim okvirima prima „debelu” plaću.
Sastavila se i lista najaktivnijih kojoj je na čelu Zoran Vinković (HDSSB), slijedi ga iz Laburista Branko Vukšić, dok se u HDZ-u, za razliku od šefa te stranke, opoštenio Ivan Šuker. Karamarko je, kaže, imao svoga posla na terenu, istupio je četiri puta, pustio Sabor i uhvatio se stanke?!
Mada se za riječ u godinu i pol dana niti jednom nije javio, primjerice ni SDP-ovac Josip Vuković, kao saborski promatrač bez grižnje savjesti svakako će ostati upamćen Željko Kerum. Pravo je pitanje zašto je i kako u Sabor dospio netko tko nije osjetio potrebu ni zucnuti?
Sabor je magična kuća, ulazak u nju donosi niz povlastica, određen utjecaj u društvu, korisna poznanstva i veze, odlično primanje i više nego pristojnu mirovinu, a raditi se može i ne mora.
Čast iznimkama koji su svoj posao nastojali raditi korektno, ali kad je u pitanju opća slika zastupnika, neka idu na ljetovanje i građanima će može dobro doći da se odmore od njih…