Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ovisnost jača od poskupljenja

Autor: Irena Jurjević

17.07.2013. 22:00
Ovisnost jača od poskupljenja

Foto: Marin GOSPIĆ



Prodaja cigareta uopće nije pala. Jedina promjena je prelazak na jeftinije marke cigareta, ali to je to, kazuje prodavačica Elza Floigl, dodajući kako se svi pri kupnji žale na poskupljenja, no to ih ne odvraća od pušenja


Najskuplja kutija cigareta koju smo pronašli na kiosku jučer koštala je 26 kuna. Dodajte još četiri kune i ukoliko ste snalažljivi u pojedinim restoranima možete za to dobiti mesni ručak. Za iznos od 26 kuna hrvatska domaćica može “izvući” ručak za četiri člana obitelji, a za isto toliko članova može se osigurati po jedna kuglica sladoleda u nekoj od zadarskih slastičarnica. Računica je jednostavna. Ipak, ni najnovija poskupljenja nisu ponukala Zadrane da smanje svoje pušačke navike, barem po procjenama prodavača.
– Prodaja cigareta uopće nije pala. Jedina promjena je prelazak na jeftinije marke cigareta, ali to je to, kazuje prodavačica Elza Floigl, dodajući kako se svi pri kupnji žale na poskupljenja, no to ih ne odvraća od pušenja.
– Cjenovni raspon kada su u pitanju cigarete je sada od 16 do 26 kuna, a najviše se kupuju jeftinije cijene, recimo one čija je cijena 17 kuna. Cigarete kupuju svi, i stranci i domaći, iako više kupuju domaći, koji ujedno i više prigovaraju. A kupuje se i na šteke, kazuje Floigl.
Po svemu sudeći za odvikavanje od pušenja, odnosno pobjedu ovisnosti o nikotinu, mnogima treba više od poskupljenja cigareta. Uz više cijene posebno bi pomogla čvrsta volja te pomoć stručnjaka.