Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski planinari osvojili švicarske Alpe

Autor: Luka Perić

17.07.2013. 22:00
Zadarski planinari osvojili švicarske Alpe

Foto: Ivo MOROVIĆ



Zadrani Ive Morović, Damir Dimlić, Aleksandar Gospić, Damir Erstić, Ivica Milanja i Andrija Novaković s nedavnog boravka u švicarskim planinama vratili su se puni hvale za taj dio svijeta gdje turistička sezona traje cijele godine


Gdje su turisti? Naše najljepše more, naša najbolja spiza, naši običaji, čisti zrak, prijazni ljudi… a turista manje negoli lani?
U Alpama, mogli bi reći Zadrani Ive Morović, Damir Dimlić, Aleksandar Gospić, Damir Erstić, Ivica Milanja i Andrija Novaković, koji su nedavno boravili u švicarskim planinama. I nije se radilo o rijetkim ljetnim pticama u poznatim zimovalištima. Milijuni turista obići će Alpe ovog ljeta, ima tu svakojakog svijeta, Švicaraca, Austrijanaca, Engleza, Nijemaca, Hrvata, ali najviše – Kineza i Japanaca.
– Mjesta koja smo posjetili su top destinacije švicarskog turizma. Sve je jako skupo, do dva ili tri puta skuplje negoli kod nas, a velika većina posjetitelja je iz Kine i Japana. Kroz priču s njima vidjeli smo da puno znaju o Hrvatskoj, pa i Zadru, i puni su hvale o nama, govori Ive Morović, zadarski brico, novinar i fotograf, zahvaljujući čijoj upornosti i nošenju fotografske opreme kud god krenuo i sami možemo vidjeti zašto su Zadrani odabrali odlazak na ova mjesta.
– Uvijek sam mislio da ljeti svi idu na more, a kad smo došli ovdje vidjeli smo da sve vrvi od turista. O zimi da i ne govorimo. Njima je sezona cijeli godinu, e to je pravi turizam, govori Morović.
Na putu su ovi zaljubljenici u planine boravili tjedan dana. Spavali su u kampovima i uspjeli obići Zermatt i Matterhorn, najfotografiraniju planinu na svijetu, popeli su se 4.165 metara visoki Breithorn, obišli su okolicu Grindelwalda. Bili su u podnožju svetog trojstva švicarskih planina, Eigera (3.970 metara), Möncha (4.099) i Jungfraua (4.158). Ove planine nisu osvajali, jer bi to bilo nemoguće u ovoliko vremena, a i za to je potrebna specijalizirana oprema, već su do visine od 2.300 metara stizali biciklima. Tako su uspjeli obići veliki prostor i uživati u krajolicima, a put ih je odveo i do poznatoga skijališnog centra Wengena.
Ekipa se uspjela i okupati u jezeru na 2.500 metara nadmorske visine, u vodi “toploj” 10 stupnjeva Celzijevih. Ali, doživljaj je doživljaj…