Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prebrza vožnja glavni krivac najtežih nesreća

17.07.2016. 22:00
Prebrza vožnja glavni krivac najtežih nesreća


Danas od 15 do 21 sat policijski službenici Policijske uprave zadarske provodit će akciju “Brzina” kojom će pojačano kontrolirati prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila te druge prekršaje koji utječu na najteže stradavanje sudionika u prometu.
Praćenjem na području PU zadarske evidentna je pojava stradavanja vozača koji u prometu na cestama ne poštuju ograničenja brzine kretanja. Usporedbom za prvih šest mjeseci prošle i ove godine, vidljivo je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7,2%, smanjenje broja smrtno stradalih osoba za tri, povećanje broja teže ozlijeđenih za 26 te smanjenje broja lakše ozlijeđenih osoba za 32.
Dominantan propust, odnosno okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2016. godini su brzina neprimjerena uvjetima na cesti, u čak 28 posto slučajeva i nepoštivanja prednosti prolaska u 12 posto slučajeva. U prometnim nesrećama uzrokovanim neprilagođenom brzinom pet je osoba smrtno stradalo, 36 ih je teže, a 91 je osoba lakše ozlijeđena. Prometne nesreće s najtežim posljedicama događale su se na autocesti A1 te na glavnim državnim i županijskim cestama.