Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi put izveli sudbinsku Petu simfoniju Ludwiga van Beethovena

17.07.2016. 22:00
Prvi put izveli sudbinsku Petu simfoniju Ludwiga van Beethovena


S izvedbama Beethovena nastavlja se i večeras u 21 sat u katedrali i to pastoralnom Šestom simfonijom. Program će upotpuniti izvedba Mozartove Sinfonije concertante


Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem svojeg šefa – dirigenta Ivana Repušića i ovoga ljeta je nastavio s izvedbama Beethovenovih simfonija. U katedrali sv. Stošije preksinoć su, uz pomoć solista, svjetski poznatog crnogorskog violinista Romana Simovića, izveli sudbinsku Petu tog velikana glazbe.   
 Do izvedbe cjelokupnog simfonijskog opusa Ludwiga van Beethovena došlo je na poticaj Večeri i maestra Repušića, tako da se Zadarski komorni orkestar uhvatio ukoštac s tim velikim izazovom. Nakon izvedbe, Prve, Druge, Četvrte, Sedme i Osme simfonije, još dvije simfonije našle su se na ovogodišnjem repertoaru. Tako je i publika mogla uživati u zaista najpopularnijim simfonijama svih vremena. Osim njih Zadarski komorni orkestar pod vodstvom maestra Repušića izveo je preksinoć još jedno popularno djelo repertoarne glazbe, Prvi koncert za violinu u g-molu njemačkog skladatelja Maxa Brucha.
S izvedbama Beethovena nastavlja se i večeras na istome mjestu u 21 sat i to pastoralnom Šestom simfonijom. Program će upotpuniti izvedba Mozartove Sinfonije concertante u Es-duru za violinu, violu i orkestar. Solisti će također biti glazbenici svjetskog kalibra, bračni par Milena Simović (viola) i Roman Simović (violina). Radi se o koncert-majstoru jednog od najboljih orkestara na svijetu – Londonskog simfonijskog orkestra.
Koncerti Zadarskog komornog orkestra, pod ravnanjem maestra Repušića, čija se međunarodna karijera vrtoglavo penje, vrijedan su doprinos programu Večeri. Ujedno su i simbolična podrška Orkestra i Glazbenih večeri za osnivanjem gradskog simfonijskog orkestra. Ulaz na koncerte je slobodan uz preporučenu donaciju od 40 kuna.
Beethoven je obavezan!