Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Saljani prevezli troje pacijenata, među njima trogodišnje dijete

17.07.2016. 22:00
Saljani prevezli troje pacijenata, među njima trogodišnje dijete


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u brojnim spasilačkim akcijama na dubrovačkom, splitskom i zadarskom području nadzora, na kojemu su djelatnici kapetanijskih ispostava tijekom nedjelje obavili i tri uzastopna hitna medicinska transporta pacijenata.
Uz brojne dojave o manjim pomorskim nezgodama koje su izravnom koordinacijom, savjetima te uz pomoć privatnih plovila uspješno okončane tijekom subote su pune ruke posla imale lučke kapetanije Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra. U Sušcu je na obalu tijekom olujnog vjetra “izbačeno” troje francuskih kajakaša koji su krenuli ploviti iz Italije u Crnu Goru, a troje Šveđana imalo je kod Drvenika kvar pogonskog stroja na jedrilici “Vrijes” dok su na moru vladali vrlo nepovoljni vremenski uvjeti.
Djelatnici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su dojavu posredstvom ŽC 112 Zadar od njemačkog državljana na iznajmljenoj brodici s još dva člana posade, na poziciji između Fažane i Brijuna gdje su ostali bez pogona, a u blizini brodice prijavili su i jednu osobu u moru, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Pula hitno pokrenula spasilačku akciju te je ubrzo potom iz mora izvučen neozlijeđeni surfer te troje Njemaca.
Djelatnici šibenske lučke kapetanije obavili su spasilačku akciju slijedom PAN-PAN poziva upućenoga s jedrilice “Bella” koja je ostala bez pogona između otoka Zlarina i Šibenika. Svih pet članova posade, francuskih državljana , pronađeni su neozlijeđeni.
Medicinski transporti obavljeni su na kopno sa zadarskih otoka u nedjelju i to posredstvom Lučke ispostave Sali, a od tri prevezena pacijenta jedno je trogodišnje dijete.
– Prvi hitan medicinski prijevoz obavljen je slijedom dojave dežurne liječnice te su djelatnici LI Sali u 11.30 sati preuzeli pacijenta B.P. (rođen 2013. godine) te ga uz liječničku pratnju iz Sali službenom brodicom prevezli u Sukošan, odakle su ga u 12 sati preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći na daljnje postupanje u zadarsku Opću bolnicu, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Odmah nakon prvoga transporta djelatnici Lučke ispostave Sali zaprimili su dodatna dva zahtjeva za hitan medicinski transport pacijenata, za pacijenticu M.P. (rođena 1932. godine) s otoka Mala Rava slijedom dojave dežurne liječnice te nizozemskog turista, J.P.B. (rođen 1976. godine) koji se nalazio u Zaglavu. Oba pacijenta iskrcana u Sukošanu odakle su ih u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP-a Zadar.